Blauwe bazen (= introvert en zaakgericht) geven leiding door problemen te analyseren en te ontleden.
Bij blauwe organisaties wordt het eerst gedacht aan de politie, gemeenteambtenaren en rijksambtenaren, maar ook bij de brandweer staat alles beschreven en is er voor iedere handeling een draaiboek. De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) heeft ook veel blauw.
Groen aan de blauwe kant van het spectrum ademen een rustige, serene sfeer uit. Wanneer je deze kleuren combineert heb je de perfecte inrichting voor de ontspanningsruimte op kantoor. Kleuren werken het best waar ze samenwerken.
Blauw – Consciëntieus temperament, de 'analyticus'
Gedrag: Betrouwbaar en zorgvuldig, gericht op kwaliteit en service, objectief, luistert kritisch, neemt beslissingen weloverwogen, formeel, is wat afstandelijk, is feitelijk, heeft oog voor detail, eerst zien dan geloven. Valkuil: Perfectionisme en te kritisch.
Omgaan met blauw
En – ook heel belangrijk – als je het antwoord niet weet: antwoord naar waarheid. Zeg dat je het niet weet. Kom niet met iets anders aanzetten om je eruit te redden. Als de blauwe ontdekt dat je een leugentje om bestwil hebt gebruikt – en dat doet hij zeker – heb je het bij hem verbruid.
Blauwdrukdenken streeft naar het zorgvuldig omschrijven en definiëren van de uitkomst of het resultaat. De weg daar naartoe (wat er moet gebeuren om er te komen) wordt zoveel mogelijk volgens rationele argumenten beredeneerd en gepland. Blauwdrukdenken streeft naar een maximale voorspelbaarheid van de uitkomst.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Groen in organisaties staat voor idealen en groepsgevoel. Groen is de sociale drive. In groene organisaties spreken medewerkers met elkaar over hun gevoelens. Communicatie staat centraal bij groen, hetgeen niet betekent dat communicatieafdelingen van crisisbeheersingsorganisaties ook hoog groen zijn.
Vergroening van management = erkenning van de band tussen de beslissingen en handelingen van een organisatie en de invloed op het milieu hiervan (erkenning van de relatie tussen de activiteiten van een organisatie en de invloed hiervan op het milieu.)
Om deze te maken zal je gelijke delen van de primaire kleuren blauw en geel moeten combineren. 'Primaire' kleuren bestaan op zich en kunnen niet worden gemaakt door menging van andere kleuren. De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Het DINAMO-model (ontwikkeld door Erwin Metselaar) kijkt naar drie motivatoren die van invloed zijn op veranderbereidheid en daarmee op gedrag, nodig om je verander-resultaten te bereiken: willen veranderen (de attitude van medewerkers), moeten veranderen (de noodzaak of druk die men ervaart) en kunnen veranderen (de ...
Het kleurenmodel van De Caluwé en Vermaak staat voor veranderen met behulp van 5 kleuren. In het kleurenmodel hanteren De Caluwé en Vermaak 5 manieren van denken die sterk verschillen. Elke manier van denken heeft een kleur gekregen, in dit kleurenmodel hanteert men: wit, groen, rood, blauw en geel.
Wetenschap: Wat is kleurenpsychologie? Kleurenpsychologie onderzoekt of en hoe sterk kleuren onze gedachten en gevoelens beïnvloeden. Daarachter zitten voorkeuren, associaties, maar ook culturele en historische betekenissen. Mensen hebben altijd de symboliek van kleuren gebruikt om macht of gevoelens uit te drukken.
Benoemen: zeg hardop dat je weerstand voelt: dat geeft de ander de gelegenheid te reageren en aan te geven wat zijn bezwaren zijn. Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg.
Deze theorie – de basis voor het door VAViA ontwikkelde WWK-model voor het succesvol realiseren van verbeterprojecten – stelt dat bewust menselijk gedrag gestuurd wordt door 3 soorten overwegingen: 1. Waar leidt dit gedrag toe?
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
BLAUW MENGEN MET ZWART OF GRIJS = OKAY
Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Het komt het schilderwerk niet ten goede. Als we ivoorzwart mengen met wit dan ontstaat er een koele tint grijs.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.