Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Er zijn twee manieren waarop antiaanbakpannen kunnen verbranden: droge verhitting en oververhitting . Droge verhitting treedt op wanneer u uw antiaanbakpan gedurende langere tijd verhit zonder dat er iets in zit. Om droge verhitting te voorkomen, voegt u altijd kookvet of andere ingrediënten toe aan uw pan voordat u het vuur aanzet.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Hoe te voorkomen? Houd de afzuig- of wasemkap vrij van vet. Dit verkleint de kans dat bij een vlam in de pan het vuur direct overslaat op de kap. Zorg altijd voor een passende deksel binnen handbereik.
Pak het deksel dat op de pan past en 'schuif' het over de bovenkant van de pan om de vlammen te doven . Of gebruik een koekjesblad en 'schuif' het over de bovenkant van de brandende pan. Zet de brander uit om te voorkomen dat er hitte wordt toegevoegd. Laat de pan met rust, verplaats hem niet en verwijder het deksel niet totdat hij volledig is afgekoeld.
Als je water bij brandend kokend vet gooit, blijft het vet drijven op het water. Door de warmte verdampt het water explosief en daardoor gaat het vet spatten. Een verbinding die goed gemengd is met lucht, en dus met zuurstof, brandt veel sneller dan gebruikelijk. Zie daar de steekvlam.
Een stuk of vijf keer is meestal voldoende. Laat het afkoelen. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gebruikt of opbergt. Je roestvaststalen pan is nu ingebrand en klaar voor gebruik!
Inbranden zorgt ervoor dat er een dun laagje olie op de pan achterblijft. Hiermee voorkom je dat eten blijft plakken aan de pan door de natuurlijke antiaanbaklaag. Dankzij inbranden zorg je ervoor dat de pan minder snel roest.
TIP: Gebruik nooit hoge hittestanden . Fabrikanten van antiaanbakpannen zoals DuPont raden consumenten aan de pannen niet boven een 'medium' hitte te gebruiken. Dit is om de antiaanbakoppervlakken te beschermen en schade te voorkomen. De maximale ovenbestendige temperatuur voor gebruik met antiaanbakpannen is 200°C / 400°F.
Een onbeschadigde pan met antiaanbaklaag gaat maximaal vijf jaar mee. Als de laag in je pan ook maar een beetje beschadigd is of als de bodem is kromgetrokken, kun je de koekenpan beter weggooien.
Zorg er eerst voor dat er voldoende vet of vloeistof in de pan zit en dat de pan heet is voordat u vloeistof toevoegt. " Verwarm uw roestvrijstalen pan op laag tot middelhoog vuur gedurende twee tot drie minuten voordat u olie, vet of voedsel toevoegt — dit helpt brandwonden te voorkomen of verminderen," zegt Leanne Stapf, COO van The Cleaning Authority.
Een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Dit moet je doen voordat je de pan gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.
Maak je pan eerst nat met water en giet er dan de melk in, hou het vuur laag op deze manier voorkom je dat de melk gaat kleven en aanbranden.
Maar er is nog een andere truc om je roestvrijstalen pan anti-aanbak te maken. Dit proces heet inbranden. Zet de RVS-pan op het vuur of de kookplaat en zorg dat-ie gelijkmatig opwarmt tot ongeveer 100 graden Celsius.
De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. Blijf dan binnen of in de schaduw. Bescherm jezelf tegen de zon met een zonnebril, hoed of pet, kleding en een zonnebrand-crème met factor 30 of hoger. Op het water, het strand of in de sneeuw is dit extra belangrijk.
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Overleg met uw arts of verpleegkundige wanneer u kunt stoppen. Als u veel last heeft van irritatie door het medicijn, kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen of het beter is te stoppen.
Zorg er na elk gebruik voor dat u de binnen- en buitenkant van uw pan schoonmaakt (ongeacht of deze antiaanbak, keramisch of teflon is) om eventuele ophopingen van voedsel te verwijderen die kunnen verbranden. Het kan aan de kwaliteit van de pan liggen . Dun aluminium zal eerder verbranden. Zwaardere pannen zouden dit voorkomen.
Een keramische pan is gemaakt van keramiek en hebben vaak een antiaanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat je gerechten niet blijven plakken en dat je minder olie nodig hebt om mee te koken. Keramische pannen zijn ook gemakkelijk schoon te maken.
IS EEN VERBRANDE PAN VERWOEST? In veel gevallen kunt u verbrande pannen herstellen , maar als voedsel blijft aanbranden of aan uw pan blijft plakken, is een vervanging misschien de beste optie.
Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad.Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt, bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.
Flash fire treedt op wanneer materialen in een gelokaliseerd gebied verbranden en brandbare gassen uitstoten . De brandbare gassen, een resultaat van onvolledige verbranding, hopen zich op totdat ze een ontvlambaarheidsgrens bereiken en zullen, als er een ontstekingsbron is, ontbranden.
Blus een vlam in de pan nooit met water
Dit moet u absoluut niet doen. Water en olie (of vet) zijn een zeer gevaarlijke combinatie. Wanneer u water toevoegt aan brandend vet of olie ontstaat er een zeer grote steekvlam en is de kans op uitbreiding van de brand groot.