Met hout kun je aanzienlijk sneller bouwen dan met traditionele materialen.Het lagere gewicht levert een besparing op de vervoers- en hijsbewegingen en dus stikstofuitstoot. Naast alle euforie over hout als bouwmateriaal van de toekomst klinken er ook tegengeluiden.
Hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er relatief weinig zwaar materieel voor de bouw nodig is en minder brandstof voor transport. Houtbouw vermindert de stikstofuitstoot en kan deel uitmaken aan een oplossing voor de stikstofcrisis in de bouw.
Hout is een van de oudste natuurlijke bouwmaterialen; het wordt al duizenden jaren gebruikt voor de bouw van huizen en andere bouwwerken. Hout heeft nu eenmaal veel positieve eigenschappen: houten gebouwen kunnen snel worden opgetrokken en hebben een menselijke, vriendelijke uitstraling.
Hout heeft de kleinste CO2-afdruk
Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. Houtproducten leggen dit langdurig, tot wel honderden jaren vast. De winning en productie van hout kosten zeer weinig energie en veroorzaken weinig CO2 uitstoot.
Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig. Wat ons betreft, geheel onterecht. Als dit de nadelen zijn, waarom kiest men dan in de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en Scandinavië vrijwel altijd voor houtbouw? Omdat de meeste vooroordelen niet kloppen.
Hout is een milieuvriendelijk materiaal, als je het juiste hout gebruikt, het goed onderhoudt en het uit duurzaam beheerd bos komt. Milieu Centraal geeft je tips om het juiste hout te kiezen voor het milieu. Zo kun je het beste tweedehands hout gebruiken.
De afname van bomen en bossen (ofwel 'ontbossing') wordt -naast landwinning- hoofdzakelijk veroorzaakt door houtproductie. De keuze voor hout als bouwmateriaal is dus niet zonder meer een duurzame en milieuverantwoorde keuze al gaat het om een natuur(lijk) product.
Houten speelgoed is gemaakt van een natuurlijk materiaal en is daardoor veel milieuvriendelijker dan plastic speelgoed. Plastic speelgoed wordt gemaakt van aardolie en andere chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Hout wordt al jaren gebruikt in de bouw, en dat is ook niet voor niets. Hout is net als bamboe duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Het gebruik van hout heeft veel voordelen, ook in duurzaam opzicht. Het groeit in principe relatief snel weer aan.
Een houten gebouw is nu nog zo'n 20 tot 30 procent duurder dan een betonnen gebouw. Maar het is evident dat hout uiteindelijk goedkoper kan worden. Beton consumeert immers steeds schaarser wordende grondstoffen, vergt enorm veel energie en is complex om te maken.
Zweden is een land met veel bossen.Zo'n twee derde van het land bestaat uit bos, dus het is geen verrassing dat hout een van de belangrijkste bouwmaterialen is. Hierdoor heeft Zweden tevens een rijke traditie van houtbewerking. Er zijn dus veel bedrijven die ervaring hebben met het bouwen van houten huizen.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg. Hout wordt aangetast door schimmel, de boktor en houtworm.
Een houten aanbouw is zo'n 20% tot 30% goedkoper dan de traditionele stenen aanbouw. Een goede reden dus om voor houtskeletbouw te kiezen. Zorg wel dat je goed controleert of je vergunningsplichtig bent of niet. Vergunningsvrij bouwen betekent helaas niet dat je regelvrij mag bouwen.
'In 2025 zijn de bouwprojecten op de tekentafel grotendeels van hout', voorspelde Onno Dwars van Ballast Nedam Development. Maar ook nu liggen er houten bouwplannen klaar, zijn er pilotprojecten gaande en worden de eerste gebouwen al opgeleverd.
Bovendien bieden we geen tropisch hardhout aan, maar kiezen we bewust voor duurzame, ecologische alternatieven zoals eiken, thermisch essen, thermisch naaldhout (grenen en clear pine), thermisch bamboe, Accoya, populier, douglas en reclaimed hout.
Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig wat dus leidt tot een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Ook heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.
Houtkachels blijken, na opnieuw rekenen, grootste bron van fijnstofuitstoot. Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerder werd aangenomen. Door een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland. Eerder werd van 10 procent uitgegaan.
Hout is in principe erg milieuvriendelijk: het is een hernieuwbare grondstof, geschikt voor hergebruik en het vereist niet zo veel fossiele brandstoffen. Daarnaast is het volledig biologisch afbreekbaar.
Hout is een ademend materiaal dat vocht uitwisselt met de omgeving. Deze eigenschap heeft zowel een heel positieve als een negatieve zijde: hout draagt van nature bij aan een prettiger binnenmilieu, maar onder invloed van vochtwisselingen kan het ook krimpen en zwellen.
Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico's groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen. Daarom bieden sommige banken geen hypotheken voor houten huizen.
Levensduur tussen 50 en 300 jaar
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.