Door voldoende luchtvochtigheid kan toscaanse jasmijn zich snel verspreiden en bladeren en bloemen gezonder maken. Het kan zich aanpassen aan een enigszins droge omgeving. Zorg ervoor dat u toscaanse jasmijn niet te veel water geeft, omdat deze slecht bestand is tegen stilstaand water.
Om de jasmijn in de winter tot bloei te laten komen adviseren wij om gedurende zowel het voor- als najaar extra mest te geven en goed te verzorgen. Dit zorgt voor een optimale groei en bloei, waardoor je ook in de winter kan genieten van een prachtige gele bloemenzee.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
De oorzaak is dat ie al iets te koud heeft gestaan maar komt wel weer goed. Dus wel beschermen tegen te lage temperaturen. Dit doet hij inderdaad omdat het kouder wordt. Maar hij kleurt vanzelf wel weer groen in het voorjaar.
Een Toscaanse jasmijn in pot heeft in de zomer flink wat water nodig, in een pot droogt de grond namelijk eerder uit. Bemest de Toscaanse jasmijn in het vroege voorjaar met mest voor klimplanten en leg een laagje compost rond de voet van de plant.
De Toscaanse jasmijn kan best tegen wat droogte, maar in een warme en droge periode kun je deze klimmer het best ruim water geven. Geef ook na het planten extra water en doe dit zeker het eerste jaar na aanplant in een droge periode.
Het bemesten van de Toscaanse jasmijn is essentieel om ervoor te zorgen dat de plant gezond groeit en prachtige bloemen produceert. Kies voor een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 en bemest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
De Jasmijn heeft niet veel onderhoud nodig. Het is alleen belangrijk om de Jasmijn wel voldoende water te geven en niet te laten uitdrogen. Een Toscaanse Jasmijn heeft een gemiddelde waterbehoefte. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en dat hij niet uitdroogt.
Dat een sering die niet net verplant of gesnoeid is toch niet wil bloeien kan verschillende oorzaken hebben: Het kan zijn dat hij te weinig zon krijgt. Als hij andere jaren wel bloeide, kan hij op een wat beschaduwde plek in een regenachtig voorjaar in dat jaar net wat zon of warmte tekort gekomen zijn.
-Met de wortels van een bloem zuigt een plant water op, in dat water zitten mineralen en dat heeft een bloem nodig om te groeien. De wortels zorgen er ook voor dat een bloem stevig in de bodem staat. -De stengel van een bloem is belangrijk om water en mineralen naar de bloem toe te vervoeren.
Sepalen en petalen samen worden het perianth (letterlijk: rondom de bloem) genoemd. In de meeldraden komen de pollenkorrels (stuifmeelkorrels, dat zijn de dragers van de mannelijke geslachtscellen) tot ontwikkeling en in de stamper de embryozakken met hierin de eicellen (vrouwelijke geslachtscellen).
De Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) wordt ook wel sterjasmijn genoemd. Eigenlijk is het helemaal geen jasmijn, maar een groenblijvend, klimmend lid van de maagdenpalmfamilie.
Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden. Bij het snoeien kan wat wit, melkachtig vocht uit de plant vrijkomen.
U moet vermijden de struiken water te geven wanneer het buiten te warm is. Begin met mulchen in het voorjaar, wanneer de grond niet te koud is. De leeftijd van de planten is van belang. Gebrek aan water is een van de meest voorkomende redenen waarom pas geplante planten niet groeien.
De Toscaanse jasmijn heeft mooie witte bloemen die heerlijk geuren. Je kunt deze kant en klaar haag planten in de halfschaduw/zon (op een zonnige plek groeit deze haag het mooiste). De haag staat niet graag in de schaduw.
De Toscaanse jasmijn is niet zelfhechtend, dus heeft begeleiding nodig om te klimmen.
De Star of Toscane staat het liefste op een zonnige plaats of gedeeltelijke schaduw, in neutral, goed waterdoorlatende grond. Daarnaast kan de Gele Toscaanse Jasmijn goed tegen droogte en heft maar weinig water nodig (zeker niet te nat).
Toscaanse jasmijn is een echte klimplant. De ranken hebben dus steun nodig tegen een muur of schutting, maar kunnen ook met behulp van gaas worden ondersteund. Het beste kun je de takken die loshangen en steun zoeken helpen door ze aan het gaas vast te draaien.
Door de vorst zijn de waterkanalen in de stengels beschadigd. Als het blad dan geen of onvoldoende water krijgt dan wordt het langzaam bruin.
In de winter terughoudend zijn met water geven. De toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. In het eerste jaar groeit de jasmijn vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij tot wel 100 cm per jaar groeien.
In de lente en de herfst moet de grond vochtig maar niet drassig worden gehouden, en door afwisseling van droge en vochtige grond kan de Echte jasmijn goed groeien. In de zomer kan warm weer ertoe leiden dat water te snel verdampt, en bij gebrek aan regen moet u vaker en extra water geven om de grond vochtig te houden.
De Clematis, Passiebloem, Kamperfoelie én Toscaanse Jasmijn zijn samen met de Hedera allemaal geschikte opties. Wanneer je deze planten combineert geeft het je tuin niet alleen het hele jaar door privacy, het zorgt ook nog voor een groene oase in de tuin.