Wel adviseren wij om maximaal 2 keer per week spinazie aan een baby te geven in verband met het van nature in spinazie aanwezige oxaalzuur, wat de stoelgang bevordert en eventueel voor buikkrampjes kan zorgen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is. In potjes babyvoeding worden deze groentes soms wel gebruikt, maar dan is gecontroleerd of het nitraatgehalte niet te hoog is.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Kinderen hebben over het algemeen minder nodig. Een portie van ca. 100 gram zal voldoende voor hen zijn. Door regelmatig een portie spinazie te eten en gedurende de dag ook andere soorten groenten te eten kom je gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Wel adviseren wij om maximaal 2 keer per week spinazie aan een baby te geven in verband met het van nature in spinazie aanwezige oxaalzuur, wat de stoelgang bevordert en eventueel voor buikkrampjes kan zorgen.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Babyspinazie bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine A, C, E en K. Spinazieblaadjes leveren verscheidene B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11). Deze bladgroente is tevens rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
Vanaf 6 maanden
Het beste kun je beginnen met groenten koken en die vervolgens pureren. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Spinazie kun je rauw eten in een salade, maar ook koken of wokken.
De oplossing bij stroeve tanden
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Als jullie thuis een gevarieerd voedingspatroon hebben, kun je je kind gerust drie eieren per week geven, is de mening van het Voedingscentrum. Eet je kind geen vlees-, kaas-, of leverproducten, dan kun je je kind vier tot vijf eieren per week laten eten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Kinderen moeten nog leren om te kauwen en daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Als je je ergens in verslikt hoest je een paar keer zodat het weer naar boven komt, maar kinderen kunnen dit nog niet. Na de leeftijd van 5 jaar kun je stoppen met het in stukjes snijden.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Start met het geven van zachte groentesmaken, zoals gekookte en gepureerde wortels, broccoli of bloemkool. Maar je kunt deze groenten ook stoven en bakken. Aan peuters kun je zelfs een rauwe wortel geven (blijf er dan wel bij als ze de wortel eten)!
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.