Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht. Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen.
Het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat chemotherapie schadelijk kan zijn voor andere mensen. Om contact met de uitscheidingsproducten en dus met de restanten van chemotherapie te voorkomen, zijn beschermende maatregelen nodig.
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon zoenen, vrijen of gemeenschap hebben. Je partner of sekspartner wordt daar niet ziek van. Ook tongzoenen is niet schadelijk. Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken.
Als naaste kom je maar heel kort met de resten van chemotherapie in aanraking.Daarom hoef je je geen zorgen te maken over de gevolgen. Het is wel goed om uit voorzorg een aantal maatregelen te nemen als het gaat om schoonmaken, opruimen en wassen. Zo maak je het heel kleine gezondheidsrisico nog kleiner.
Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen kunt u deze ook schoonmaken met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger.
Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht. Lees op deze pagina over: chemotherapie in urine, ontlasting en braaksel.
Veel mensen hebben na de behandeling met chemotherapie last van een chemobrein.Je kunt je moeilijk concentreren, bent prikkelbaar en bent snel moe.
Op dit moment overleeft gemiddeld 67% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%).
Wanneer verlaat chemotherapie je lichaam? De chemo gaat via het bloed naar je cellen. Daar doen ze hun werk, en vervolgens gaan ze samen met de afgebroken cellen je lichaam weer uit via zweet, ontlasting en urine. Je plast en zweet tijdens en na je chemobehandeling dus chemisch afval uit.
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.
Vanaf 1 juli 2023 krijgen patiënten de mogelijkheid om langdurige intraveneuze antibioticabehandelingen en chemotherapie ook deels thuis te ontvangen. Dat werd gisteren op het Verzekeringscomité van het RIZIV goedgekeurd. “Dit is een belangrijke stap in de cultuuromslag die we maken in de zorg.
Door chemotherapie of radiotherapie neemt de kans op ontstekingen toe. Alcohol kan dit risico nog verder vergroten, bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen in de mond [7]. Er is enig bewijs dat alcoholgebruik de immuniteit vermindert en hierdoor invloed heeft op de werking van chemotherapie en radiotherapie [8 – 10].
Cytostatica kunnen worden verspreid via spetteren of morsen van uitscheidingsproducten. Vervolgens kunnen deze cytostatica via huidcontact ongemerkt worden opgenomen in het lichaam. Vooral tegen dit risico worden voorzorgsmaatregelen genomen. Urine en ontlasting kunnen via het riool worden geloosd.
Voorkom direct contact tussen gebruikt linnengoed en de eigen kleding. Was het wasgoed apart van ander wasgoed. Stop het verzamelde wasgoed bij voorkeur meteen in de wasmachine en was het direct. Bewaar indien nodig besmet wasgoed apart in een plastic zak.
De combinatie van bepaalde vormen van chemotherapie (adriamycine, mitoxantrone, daunorubicine, idarubicine) en radiotherapie vergroot de kans op hartschade. Vanaf 10 jaar na bestraling is er een verhoogde kans op nieuwe tumoren, zoals huid-, long-, slokdarm- en borstkanker.
Alvleesklierkanker (exclusief neuro-endocriene tumoren (NET)) heeft met 5% de laagste overleving. Voor de meeste soorten kanker is er de afgelopen 25 jaar vooruitgang geboekt. Bij een aantal vormen van kanker is er echter amper vooruitgang geboekt, waaronder blaaskanker en maagkanker.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.
Kan iemand van kanker genezen? Alles hangt af van het type kanker, hoever hij gevorderd is bij de start van de behandeling, het verloop ervan enz. Maar dankzij de vooruitgang van de geneeskunde en de steeds meer doeltreffende behandelingen is ongeveer 60% van het aantal gevallen van kanker te genezen.
In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan zich niet van het ene lichaam naar het andere verplaatsen. Het is dus niet besmettelijk.
Je moet het nieuws verwerken dat je kanker hebt en behandelingen krijgt die zwaar kunnen zijn. Ook dat kost energie en kan ervoor zorgen dat iemand meer last heeft van moe zijn dan voor de kanker.
Chemotherapie en hormoontherapie kunnen een toename in gewicht geven. Sommige chemotherapieën zorgen er voor dat u vaker trek heeft in meestal vettere producten. Hierdoor kunt u eetbuien krijgen waarin u (te) veel eet, bijvoorbeeld een hele zak chips of nootjes. Deze extra energie wordt ook weer opgeslagen als vet.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
,,Bij 60 tot 70 procent slaat de belastende chemokuur niet aan.