Verkeerd tijdstip van snoeien. Bij planten die in de periode maart tot eind juni bloeien, zitten de bloemknoppen al vanaf vorig jaar op de takken (bloei op oud hout). Snoei je deze soorten in het voorjaar dan knip je de bloemknoppen weg en zal de struik niet bloeien.
Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt.
Antwoord: Perenbomen groeien bij voorkeur op een plek in de volle zon. Een schaduwplek, daar houden perenbomen niet van. Een natte grond is ook niet aan te raden. Op doorlatende grond groeit de boom goed.
De perenboom vraagt eens per jaar om extra voeding. Je kunt de perenboom het beste in het vroege voorjaar bemesten met mest speciaal voor fruitbomen. De Pyrus communis houdt van een voedingsrijke bodem, dus het is belangrijk dat de boom in deze grondsoort staat.
Het inkorten van de horizontale takken, is nodig om ook binnenin de kruin vruchtvorming te krijgen. Zo niet zullen enkel op de uiteinden van de takken vruchten groeien. Door te snoeien, verjong je het vruchthout en blijft de boom langer vruchten produceren. Snoeien helpt om de boom goed in vorm te houden.
Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de perenboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari.De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de perenboom.
Als eerste snoei je het dode en zieke hout uit de boom, waarbij je ongeveer 5 gezonde gesteltakken laat staan. Vind je kruisende takken of hout dat naar binnen is gegroeid? Zaag het weg. Vervolgens kun je de overgebleven gesteltakken inkorten en de zijtakken die over zijn uitdunnen.
Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
De juiste meststoffen
Bij de meeste fruitbomen- en bessenstruiken is geen speciale voeding nodig. Een gewone basisbemesting met organische meststoffen (zoals bijv.gedroogde koemestkorrels) is perfect.
Dat hangt altijd af van het weer. Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Perenboom bemesten
Zand heeft namelijk de neiging om voedingsstoffen slecht vast te houden, waardoor onder andere regen de voedingsstoffen snel weg kan spoelen. Ook kun je een perenboom bemesten met mulch, een organische laag op de bodem. Mulch kan bestaan uit onder andere grasmaaisel, bladeren, compost, etc.
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
In het voorjaar kan je je boom bemesten met een biologische meststof met lange werking. Hark de korrels lichtjes in de grond - let erop dat je daarbij de wortels van ondiep wortelende perensoorten niet beschadigt. Perenbomen in pot kan je bemesten met een vloeibare meststof.
Wanneer de pioenrozen niet uitkomen
Het kan zijn dat je de bos al een tijdje hebt staan en dat de knoppen maar niet uitkomen. Dat komt omdat er rondom een pioenroosknop van nature een plakkerig suikerlaagje zit.
Zorg ervoor dat de fruitboom niet in de schaduw zal staan van bijvoorbeeld je huis of andere bomen. Plant de fruitboom op een plek waar hij niet met andere planten hoeft te concurreren voor voedingsstoffen en water. Fruitbomen kunnen best breed worden, zowel bovengronds als ondergronds.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Conclusie: koemest is een uitstekende meststof die (bijna) alleen voordelen heeft. Koemestkorrels zijn echter geen volwaardige voedingsstoffen voor het gazon.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende. Strooi deze korrels rond februari. Gemaaid gras onder de fruitboom is geen probleem maar pas wel op voor muizen.
Bomen die geschikt zijn voor een houtstek zijn bijvoorbeeld de appelboom, perenboom en citrusbomen.
Heeft de jonge fruitboom maar weinig takken, dan hoef je meestal niet veel meer te doen dan de deze zijtakken te buigen voor een meer horizontale groei. Voor iedere terugsnoei bestaat geen vaststaand recept. De snoei wordt uitgevoerd op grond van de individuele kenmerken van elke boom, de gesteldheid en de bodem.
Halverwege de winter moet je de hoofdstam van de perenboom inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je het beste in de winter kunt verwijderen.