De
Het ei van de kip moet eerst bevrucht worden door de haan. Ongeveer 80% van de eieren wordt bevrucht door de haan. Dit wil zeggen dat wanneer een kip 10 eieren legt er ongeveer 8 eitjes bevrucht zullen zijn. Dit aantal zal wel verminderen wanneer de haan wat ouder wordt.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden.Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.
Pas na vijf dagen kan je zien of jouw kippenei bevrucht is. Dit kan je doen door een schouwlamp onder jouw ei te houden. Wanneer het eitje er van binnen nogal donker uitziet, is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in jouw ei. Wanneer het eitje licht van binnen is dan zal het eitje niet bevrucht zijn.
Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
'Uiteraard moet elk ei afzonderlijk bevrucht worden, elke eicel heeft nood aan een zaadcel om tot een embryo te kunnen ontwikkelen. Maar het is wel zo dat een haan door één paring meerdere eieren bereikt. Een mechanisme dat overigens bij alle vogels wordt vastgesteld. '
Een haan kan 10 tot 30 keer of vaker treden per dag, afhankelijk van de beschikbaarheid van hennen en de concurrentie van andere hanen.
Venting werkt het best bij kuikentjes van een dag oud. Bij deze methode druk je zachtjes op de onderbuik van een kuiken, zodat het zich ontlast. Als je dan de uitwerpselen verwijdert, kun je de inwendige delen van de cloaca goed bekijken. Bij een haantje merk je dan een klein bolletje op.
Liever op de grond
Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.
Als het weer warm, droog en zonnig is, mogen de kuikens in principe vanaf twee à drie weken naar buiten, uiteraard in een veilig, tochtvrij hok.
Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Ja, zegt Bestman. Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil. Zodra de eieren echter bebroed worden door een kip of in een broedmachine, gaat het vruchtje in het ei zich in 21 dagen ontwikkelen tot een kuiken.”
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.