De Venetiaanse ketting bestaat uit vierkante schakels in de vorm van blokjes. Dit geeft de ketting een strakke en gladde uitstraling. De ketting wordt vaak in combinatie met een kettinghanger gedragen, maar kan ook prima zonder hanger gedragen worden.
Het slangencollier
Het is een soepel vallend collier wat in zowel goud als zilver zeer populair is. Het slangencollier wordt meestal gekozen om er een hanger aan te dragen, de aandacht gaat dan echt naar de hanger.
Een koningsketting stamt af van de maliënkolder. Dat is een soort beschermend pantser, gedragen door soldaten.
Venetiaanse ketting, 2,9 mm breed, met vierkante schakels. Deze venetiaanse ketting is gemaakt van eerste gehalte zilver (925/1000) en is voorzien van bijbehorend wettelijk verplicht zilverkeurmerk .
Zilver koningsketting
Zwaar en stoer, stevig herencollier, het weegt 65 gram.
Nederlands goud VS Surinaams goud
In vergelijking met Nederlands goud is Surinaams goud erg geel. De felle kleur zorgt voor een duidelijke eigen identiteit. Vaak is Surinaams goud 18 karaat of hoger. 14 karaat is traditioneel veel minder populair onder de Surinamers.
Wil je dat het collier strakker om je hals zit, dan is voor de meeste vrouwen een collier van 42 centimeter geschikt. Wil je juist een collier die je zelfs meerdere malen om je hals kunt doen, dan heb je een lang collier nodig van ca. 100-150 centimeter.
Als je een ketting draagt met een hanger, kies dan voor 55-63 cm zodat de hanger ongeveer midden op je borst eindigt. 35-45 cm – Goed passend en zichtbaar over je hemd te dragen. 50-55 cm – Valt op je sleutelbeen en is de meest gebruikelijke maat voor mannenkettingen.
Een ketting komt het beste tot zijn recht wanneer de rest van je outfit rustig is. Bijvoorbeeld wanneer je alleen maar zwart draagt. Of met een wit t-shirt en een spijkerjack bijvoorbeeld. Wanneer je echter al een printje op je shirt of overhemd hebt, kan een ketting te druk worden.
Van oudsher is het zo dat mannen langere kettingen dragen dan vrouwen. De meest verkochte lengte voor mannen bij ons is 65 cm. Vrouwen daarentegen gaan juist het vaakst voor de 45 cm.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Een gemakkelijker manier om onderscheid te maken is met behulp van een magneet. Nikkel is magnetisch, zilver niet. Ook is er verschil in kleur (zilver is iets bleker) en klank.
Keurtekens zijn in Nederland verplicht en waarborgen de 'echtheid' van het materiaal. 925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Bij sommige mensen wordt zilver daarom snel zwart terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Wat kun je er tegen doen? Vermijd dat je sieraden in aanraking komen met zwavelhoudende stoffen. Doe je sieraden af als je gaat zwemmen in zowel chloor- als zeewater, als je gaat schoonmaken of gaat douchen.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.