Gebrek aan huisvesting wordt op dit moment gezien als de grootste veroorzaker van dakloosheid. Eenmaal dakloos stapelen problemen zich snel verder op. Schulden nemen toe en alle aandacht van de dakloze gaat dagelijks uit naar overleven en het vinden van een verblijf- en slaapplek.
Schulden, verslaving en psychische problemen zijn de meest voorkomende oorzaken waardoor mensen dakloos worden. Wat kunt u doen als u in zo'n moeilijke situatie terecht bent gekomen? Probeer er voor te zorgen dat u snel weer een veilig dak boven uw hoofd vindt. Al is het maar tijdelijk.
DAKLOOS ZIJN IS OOK MENTAAL HEEL ZWAAR
Als je in een opvang verblijft en geen perspectief hebt op een eigen woonplek, worden je problemen vaak groter. Langdurige dakloosheid kan leiden tot verslaving of psychische problemen. Als je een huis en een adres hebt, ben je iemand. Jouw naambordje staat op de deur.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Steeds meer mensen hebben geen eigen woning meer en wonen op straat of in tijdelijke opvang. 'Vaak spelen er meerdere problemen waardoor mensen dakloos zijn geworden, zoals psychische en financiële problemen, of verslavingsproblematiek. Hoe langer je dakloos bent, hoe erger die problemen meestal worden.
Volgens onderzoeksbureau ABF Research, dat het woningtekort voor de overheid bijhoudt, zijn er in Nederland 315.000 woningen te weinig. Daardoor wonen bijvoorbeeld meer mensen en huishoudens noodgedwongen bij elkaar. Het woningtekort is met afstand de belangrijkste reden voor het feit dat er zoveel mensen dakloos zijn.
U bent of raakt dakloos. Dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u in aanmerking komen voor een dakloos urgentie op grond van dreigende dakloosheid.
Als je dak- of thuisloos bent kun je terecht bij Van de Straat van Het Leger des Heils. Je kunt er 's avonds slapen.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden.
'De kost van dakloosheid ligt tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon. Mensen van straat halen, kost tussen 33.000 tot 70.000 euro. '
Het is echter ook een maatschappelijk probleem: bij langdurige dakloosheid groeit het risico op structurele overlast, stijgen uiteindelijk de kosten voor zorg, begeleiding en reïntegratie. De coronapandemie onderstreept de nadelige effecten op onze samenleving.
De Verenigde Staten hebben de meeste daklozen in absolute aantallen: ruim een half miljoen. Maar dat is 'slechts' 0,17 procent van de bevolking. In Nieuw-Zeeland zijn 41.000 mensen dakloos, maar dat is maar liefst 0,94 procent van de bevolking.
Alleen met adres een bijstandsuitkering
Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Het leven op straat is meestal hard en gevaarlijk. Daklozen hebben geen toegang tot onderwijs of medische voorzieningen. Daarbij zijn ze vatbaarder voor misdrijven (vaak door andere daklozen), drugsverslaving, ziektes, lichamelijk en seksueel misbruik, mishandeling en in koudere klimaten onderkoeling of doodvriezen.
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
"Het grootste probleem is het gebrek aan woonruimte. Jongeren die in de knel komen en bij ons aankloppen, moeten vaak een jaar wachten op een woning. Tot die tijd zitten ze ook tussen daklozen met verslavingen en psychische problemen. Ze zijn aan het overleven, zoeken dagelijks naar een slaapplek en eten.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Dat betekent dat één op de honderd inwoners dakloos is. De voornaamste oorzaken zijn de hoge kosten van levensonderhoud in de stad, de lage lonen en het tekort aan betaalbare woningen.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering.Die moet de opvanggemeente betalen.
In voltijd opvang begin je op een 2 - 5 persoonskamer later doorstromen naar een 2 persoons of eigen kamer. Kosten per maand € 500,- incl.,voor jongeren onder 23 jaar is het minder, Uitkering via Leger des Heils , resterend bedrag is zakgeld.
' De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
Voor dak- en thuislozen voor wie echt geen andere oplossing in het vooruitzicht is, bieden we tijdelijk onderdak in de vorm van dag- en/of nachtopvang. Overdag kun je bij ons terecht voor alle regelzaken in je traject en 's nachts heb je een slaapplek met basisvoorzieningen.
Krijgen vluchtelingen voorrang voor een sociale huurwoning? Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland.Daarom hebben gemeenten aparte regels voor groepen die met spoed een woning nodig hebben. Vluchtelingen die het asielzoekerscentrum moeten verlaten kunnen daar ook onder vallen.
Het Leger des Heils heeft maatschappelijke opvanglocaties door heel Nederland.Ook organiseren wij crisisopvang voor mensen die wegens omstandigheden ineens geen woonplek meer hebben. De laagdrempeligheid in de opvang zorgt ervoor dat kwetsbare, zorg mijdende mensen, beter in beeld blijven.
Een urgentieverklaring woningzoekende is er voor mensen in nood. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang bij woningcorporaties bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Dit wordt ook wel een 'voorrangsverklaring' genoemd.