In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. Neem contact op met je huisarts wanneer je je plotseling duizelig voelt.
Soms is de diagnose na het eerste bezoek aan de neuroloog al duidelijk, soms is er meer onderzoek nodig. Bloedonderzoek, urineonderzoek en de meeste röntgenfoto's kunnen aansluitend aan uw bezoek aan de polikliniek meteen gedaan worden. Houdt u wel rekening met de extra tijd die deze onderzoeken vergen.
Dat bestaat uit een evenwichtsonderzoek, een longfunctietest, een bloeddrukmeting en een gehoortest.
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Bij een tumor die tegen de hersenstam drukt of bij een tumor in de kleine hersenen kan slechter horen of duizeligheid een eerste symptoom zijn.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.
Afhankelijk van de oorzaak van de duizeligheid, kunnen medicijnen gegeven worden om de klachten te verminderen. Het doel hiervan is om de klachten van de duizeligheid wat te remmen, alhoewel hiermee de oorzaak vaak niet wordt behandeld. Medicijnen die het evenwichtsorgaan dempen. Denk aan cinnarizine en betahistine.
De neuroloog onderzoekt de spierreflexen om inzicht te krijgen in het functioneren van de motorische zenuwen en de zenuwverbindingen in het ruggenmerg en de toestand van de perifere zenuwen. De neuroloog kan de reflexen opwekken door met een reflexhamer zachtjes tegen bijvoorbeeld de knie of de enkel te slaan.
Wat is het doel van neurologische onderzoeken
De afdeling Functieonderzoeken Neurologie is gericht op het opsporen van stoornissen in het functioneren van het zenuwstelsel, de spieren en in de bloedvoorziening van de hersenen. De onderzoeken worden met behulp van hoogontwikkelde elektronische apparatuur uitgevoerd.
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door de stand van de halswervels en het hoofd. De klachten kunnen ontstaan door een beschadiging van de nek (bijvoorbeeld door een ongeluk), artrose of spierspanning. Via zogeheten 'spierspoelen' in de nek gaat informatie naar het evenwichtsstelsel.
Er zijn ook diverse oorzaken van duizeligheid buiten het evenwichtsorgaan. Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, een laag bloedsuikergehalte, angst, depressie of hyperventilatie. Een daling van de bloeddruk bij overeind komen kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of langdurig staan.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Symptomen. Het symptoom van een ontsteking in het evenwichtsorgaan is een zeer acute, heftige draaiduizeligheid soms met misselijkheid en braken tot gevolg. De heftige duizeligheid (vertigo) duurt enkele dagen, waarna de situatie langzaam verbetert. Echter kan de minste hoofdbeweging de duizeligheid weer doen toenemen.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Duizeligheid? Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen. Hoe cinnarizine en flunarizine precies werken bij duizeligheid is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.
Dit kan zelfs leiden tot angst en paniek. Duizeligheid kan dus door stress en burn-out komen, maar stress kan ook ontstaan door duizeligheid!
Plaspillen en bètablokkers. Veel geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen u duizelig maken. Hieronder vallen ook plaspillen, die u soms moet gebruiken als u te veel vocht vasthoudt. U kunt hier duizelig van worden bij het opstaan uit een stoel of uit bed.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.