Wacht heel even tot de boter niet meer schuimt en een beetje bruin wordt, of tot de olie goed warm is geworden. En om dan te voorkomen dat je RVS pan heet wordt, en je voedsel aanbrandt, zet je het vuur zo'n 30% zachter.Want er zit nu voldoende warmte in de pan, en dit blijft er ook in zitten.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Misschien wel de simpelste reden dat sommige antiaanbakpannen beginnen te plakken, vooral als de pan niet heel oud is, is dat er een laagje vastgekoekte etensresten in de weg zitten . Zelfs het dunste laagje gedroogd eiwit of restzetmeel van roerbakpotstickers kan ervoor zorgen dat eten blijft plakken.
Als u merkt dat uw pan blijft plakken, raden we u aan om los voedsel eruit te halen, de pan gedeeltelijk te vullen met warm, sopig water en het snel aan de kook te brengen. Zet vervolgens het vuur uit en laat het afkoelen . Nadat het is afgekoeld, zou het verbrande voedsel gemakkelijk weg te vegen moeten zijn.
Als je eten blijft plakken, is de kans groot dat je gewoon niet genoeg olie hebt gebruikt . Dat gezegd hebbende, hoef je je niet te laten meeslepen door het invetten van je eten en kookgerei — een dun laagje vet, gecombineerd met hitte en tijd, zou het prachtig moeten doen.
Het draait allemaal om panvoorbereiding
Je doel is om te voorkomen dat je cake blijft plakken door een barrière te creëren tussen het beslag en de pan (bijvoorbeeld bakpapier, antiaanbakspray of bakvet en bloem) voordat je het cakebeslag toevoegt .
Iedere keer dat u een keramische pan verwarmt, komt er op natuurlijke wijze een beetje los van wat er onder het keramiek zit. Dat betekent dat de coating slijt . Iedere keer dat u de pan verwarmt, ongeacht de temperatuur, gaat de coating helaas vastplakken.
Meng één deel azijn en twee delen water
Om dit mengsel te maken dat opbouw tegengaat en antiaanbaklaag herstelt, meng je een kopje water met een half kopje witte azijn. Dat is alles!
Zorg voor de juiste temperatuur. Als je pan te heet is, blijven je eieren zeker plakken. Als je pan te koud is, blijven ze plakken omdat ze te lang in de pan hebben gelegen. Een manier om te zien of je pan klaar is, is de waterdruppelmethode.
Carbonisatie is plakkerig
Dit is waarom. Oververhitting + oliën = carbonisatie (oftewel die kleine plekjes waardoor je eten aan de pan blijft plakken). Maar maak je geen zorgen! Je kunt een melamine spons (bijvoorbeeld onze Restore Sponge) gebruiken om ze weg te vegen.
Zodra alle ingrediënten gemengd zijn, vet je de cakevorm goed in met de kookspray of olie . Dit zal helpen voorkomen dat het gehaktbrood aan de pan blijft plakken tijdens het bakken. Begin met het vormen van het mengsel in een "brood"-vorm, zoals een klein brood. Het mengsel moet stevig zijn en gemakkelijk te vormen.
Waarom spettert olie? Hete olie spettert als het in aanraking komt met vocht. Dat kan gewoon water zijn, maar ook uit bijvoorbeeld het vocht van een stukje vlees of van net gewassen groenten. Doordat het vocht de hete olie raakt ontstaat een reactie waarbij het vocht direct verdampt en de olie gaat spetteren.
Gotham Steel keramische kookgerei presteert het beste op middelmatige tot lage hitte. Hoge hitte kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken en de coating na verloop van tijd kan beschadigen . Voorkom thermische schokken: stel hete keramische kookgerei niet bloot aan koud water en plaats het niet rechtstreeks vanuit de koelkast op een heet fornuis.
Als er eten aan uw antiaanbaklaag blijft plakken, kan er een residu op het oppervlak zitten waardoor het eten blijft plakken . Dit residu wordt meestal gevormd door de natuurlijke oliën in het voedsel dat u kookt en wordt niet altijd schoon met een gewoon afwasmiddel.
Kleverig oppervlak
Als de kruiden in uw pan plakkerig zijn, is dit een teken dat er zich overtollige olie op het kookgerei heeft opgehoopt .
Sofie: "Dat komt meestal doordat je pan nog niet warm genoeg is. Pannenkoeken bak je in een hete pan – en omdat we zoveel zin hebben in die pannenkoeken, hebben we meestal niet genoeg geduld. Om te checken of je pan warm genoeg is, kun je een paar druppeltjes water in de pan laten vallen.
Zowel boter als olie dienen hetzelfde praktische doel: ze voorkomen dat de roerei aan de pan blijft plakken. Boter voegt ook smaak toe, en in een gerecht zo simpel als roerei kan die extra push een verschil maken, vooral als je er bruine boter van maakt.
Gebruik een goede hoeveelheid boter en de temperatuur van de pan moet in een vrij smal venster liggen. Te heet en ze blijven plakken, te koud en ze blijven plakken.
Eieren staan erom bekend dat ze aan kookgerei en andere oppervlakken blijven plakken, omdat de eiwitten erin chemische verbindingen vormen met de metaalatomen in de pan, zoals de Royal Society of Chemistry uitlegt in The Washington Post. Andere eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kip en rundvlees, zijn ook gevoelig voor plakken.
Baking soda is licht schurend en helpt de kleverige olie op te tillen zonder het oppervlak van de pan/pot te beschadigen . Zout: Zout is een geweldig schurend reinigingsmiddel dat kan helpen om kleverige olie van pannen en potten te verwijderen. Strooi een royale hoeveelheid zout op de vette plekken en gebruik een vochtige spons of een borstel om voorzichtig te schrobben.
Als het plakkerig blijft kun je het schoonmaken met een ammoniak oplossing. Je moet even poetsen, maar daarmee krijg je het plakkerige toplaagje weg.
Zachte spons, heet water, afwasmiddel, 20 seconden.Was het terwijl het nog heet is en de vetten nog niet zijn kunnen stollen . Laat het niet weken en laat er ook geen eten op drogen.
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
Tijdens het koken
Caraway's 5-laags roestvrijstalen kookgerei kan warmte efficiënter vasthouden dan traditionele pannen, dus gebruik de jouwe op laag tot middelhoog vuur tijdens het koken. Oververhitting kan ervoor zorgen dat eten aan de pan blijft plakken !
U hoeft dit proces niet elke keer uit te voeren als u uw pan gebruikt. Wij raden echter aan om uw kookgerei af en toe te kruiden om de antiaanbakprestaties te behouden.