Heel veel zangers kennen het, heel veel zangers gebruiken het. Het befaamde bubbelen door een buisje! Bubbelen door een buisje is een effectieve en doeltreffende manier om je stem te relaxen en te herstellen wanneer je je stem hebt overbelast of wanneer je ziek bent.
Stop het ene uiteinde van de slang in de fles met water (voor vrouwen 2 cm in het water, voor mannen 3 cm in het water). Plaats het andere uiteinde van de slang in je mond op je tong. Omsluit de slang met je lippen en ontspan je kaken. Zing of spreek een “oe” klank en laat de slang gelijkmatig bubbelen.
Je plaatst het rietje in je mond en blaast bubbels. Let wel goed op je ademhaling en ga rechtop zitten met je rug recht tegen een stoel. Daarna kun je de tonen oe oe oe oe en mmmmm door het rietje blazen.
Hoe lang moet je bubbelen? Meestal is 5 minuten per dag al voldoende om verschil te merken. Vaak kun je dan al makkelijker en met meer ontspanning praten en zingen.
Lax Vox is een stemtherapiemethode die gebruikmaakt van weerstand om de stem te trainen en te ontspannen. De term Lax Vox is afgeleid van het Latijnse woord laxare, wat ontspannen betekent, en vox, wat stem betekent. Bij Lax Vox wordt een speciaal slangetje in een flesje water geplaatst.
Als je bubbelt, wordt de ruime in je mond kleiner en de luchtdruk BOVEN je stemplooien groter, en that is where the magic happens. Er is nu minder druk nodig om geluid te produceren. Je zingt en spreekt makkelijker.
Je hebt de originele LAX VOX®-slang en een fles met water nodig. Door de slang maak je geluiden het water in, waardoor het water gaat borrelen. Na twee tot drie minuten voel en hoor je verbetering.
LaxVox zorgt voor een nieuw bewegingsgevoel en dit verandert de gewoontes wat betreft stemgebruik. Het wordt makkelijker de resonantieruimtes en de druk onder de stembanden te voelen en te sturen. Het verbetert het gevoel voor het naar elkaar bewegen van de stembanden en geeft ontspanning.
Lax-Vox slang bestellen
Bij ZangProfs koop je één lax-voxslang voor €8,-. Twee slangetjes kosten €12,-. Dat is inclusief btw, verzendkosten en bubbeloefeningen.
Heb je toch wat slijm dat weggewerkt moet worden, dan adviseert Monné om bijvoorbeeld water te drinken.Het helpt ook om gewoon door dat slijm heen te praten, dan komt het door de trilling vanzelf los. Ten slotte kun je proberen om droog te slikken of te neuriën."
Je stembanden worden immers niet voor niets ook wel eens 'stemspieren' genoemd; het zijn spieren. En net als met sporten kun je dus deze spier-belastbaarheid trainen. Zo worden je spieren steeds sterker, houden ze het langer vol, etc. Om je stemspieren te trainen kun je zangoefeningen doen.
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt 'anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Als je gaat zingen met meer volume ga je automatisch ook meer op je ademsteun zingen. Hierdoor klinkt je stem voller en stabieler. Door in het begin te zingen met (overdreven) veel volume leer je goed omgaan met je ademsteun.Zodra je dit goed onder de knie hebt kan je het volume terugdraaien.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
Het is echter nooit te laat om te beginnen! Zelfs als je later in het leven begint te leren zingen, kun je een aantal indrukwekkende resultaten behalen als je hard werkt en iemand vindt om je te helpen, of je nu voor de lol wilt zingen of prof wilt worden!
Hoe gebruik je de Lax Vox methode? Neem een flexibele slang van ongeveer 32 cm lang met een doorsnede van 10 mm. Deze slang doe je in een flesje met water, ongeveer tot de helft gevuld. Vervolgens laat je het slangetje ongeveer 2 tot 3 cm onder de waterlijn zakken.
Personen met stemvermoeidheid hebben vaak last van stress en er vindt frequent stemmisbruik plaats, zoals roepen, schreeuwen en keelschrapen. Dit alles heeft een negatieve invloed op de stem en zal de reeds aanwezige klachten nog verergeren.
De Finse logopediste Marketta Sihvo kwam rond 1990 op het idee om een buigbaar siliconen buisje te gebruiken. Zij bedacht de term lax vox, een afkorting van het Engelse relax (ontspan) en het Latijnse woord voor stem: vox.
Glissando = 1) Glijden muziek 2) Glijdend (muz.) 3) Glijdend verloop van toonhoogte (muz.) 4) glijtoon 5) Muziekterm 6) Snel gespeeld door over de toetsen te strijken (muz.) 7) Van de ene toon naar de andere toon glijden (muz.)...
Dit vindt meestal geleidelijk plaats, het brokgevoel speelt af en toe nog op. Na verloop van weken tot maanden is het definitief verdwenen. Spanningen en problemen kunnen zich met verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de één uit zich dat in rugklachten of hoofdpijn, bij de ander in een brokgevoel.
Het doel van deze zangtip is om een ontspannen gevoel te creëren bij je lippen, mond- en keelgebied. Door glijtonen te zingen, ga je meteen verschillende hoogtes in je stembereik langs. Hiermee kun je tevens oefenen om op een ontspannen manier over te schakelen naar de kopstem (en toch een open keel te houden).