De prachtige spierwitte huisjes met blauwe deuren en kerkjes met blauwe koepels kom je overal tegen in Griekenland. Wie dacht dat dit alleen voor de mooie plaatje is, heeft het mis! De Grieken geloven dat deze diepblauwe kleur het kwaad afweert.
De Assemblee koos om twee redenen voor de kleuren wit en blauw in de vlag. Ten eerste omdat de kleuren zo min mogelijk moesten lijken op rood en groen, vanwege de associatie met het Ottomaanse Rijk. En ten tweede omdat het de kleuren zijn van de lucht en de zee in Griekenland.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
totale bevolking: 80,8 jaar (2018 est.)
Natuur én cultuur op Zakynthos. Eiland Zakynthos is waarschijnlijk de bekendste uit dit rijtje. Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden. Het is een prachtig Grieks eiland waar je alles vindt dat je van een eiland verwacht: mooie, groene natuur, gezellige dorpen en schitterende zandstranden.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Uit het jaarlijkse rapport van de European Environment Agency (EEA) blijkt dat 97,0% van alle onderzochte Griekse kustgebieden zwemwater van uitstekende kwaliteit heeft. In totaal is het zeewater bij 1.550 verschillende zand- en kiezelstranden in 2018 in Griekenland onderzocht.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden. Het blauwe oog moet in de ban, volgens de Turkse autoriteit voor religieuze zaken.
Sommige Grieken geloven dat spugen de duivel en ongeluk op afstand houdt. Daarom wordt er door de Grieken soms driemaal gespuugd, waarbij “ftou, ftou, ftou” wordt gezegd, als er over slecht nieuws wordt gesproken, of juist als er een compliment aan bijv. een baby of kind voor zijn/haar schoonheid wordt gegeven.
Daarna nemen ze een diepe schaal vol water en laten ze een druppel olijfolie in het water vallen, waarbij ze driemaal het kruisteken uitvoeren en driemaal in de lucht spugen. Een andere manier om het boze oog af te weren, is spugen. Het wordt verondersteld om het kwaad en het ongeluk weg te jagen.
Namelijk Kos! Kos heeft met 24oC en 8 zonuren per dag de hoogste temperatuur en de meeste zon. Het grootste verschil tussen Kos en de andere eilanden echter, is dat er in verhouding tot de andere eilanden een stuk minder neerslag valt op Kos. In oktober is Kos dus het eiland met het beste weer.
St. Thomas - €14,9 miljoen. Dit eiland ligt in een gebied dat de Grieken als mythisch bestempelen, vooral omdat het er zo mooi is. Het is ruim 1,2 miljoen vierkante meter groot en nog onbebouwd.
Wie aan Griekenland denkt, ziet waarschijnlijk meteen de witte huisjes van Santorini voor zich, het eeuwenoude Athene, of het toeristische Kreta.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid.
Men brengt dan ook veel tijd door op of bij zee (vissen, duiken etc) en men komt graag bijeen in openluchttheaters en horeca. Mannen zitten vaak bij het koffiehuis (kafenion) om te discussiëren (koppigheid leidt onder Grieken vaak tot felle debatten), roddelen en/of spelletjes te doen als kaarten en dobbelen (tavli).
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.