Je vouwt de cup in het midden samen en houdt de bovenkant van de cup met 1 hand vast. Vervolgens neem je een comfortabele positie aan, gehurkt of bijvoorbeeld op het toilet met een been omhoog. Vervolgens breng je de cup zo diep mogelijk in. Het is belangrijk dat de cup zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond zit.
Hoe diep je de menstruatiecup inbrengt, verschilt per persoon. De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie). Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen!
Duw de cup in één vloeiende beweging met twee vingers naar binnen, duw eventueel iets verder met je duim of wijsvinger en laat pas los als hij goed zit. Hoe dat voelt weet je misschien pas na een paar keer, dus probeer het gerust een paar keer achter elkaar.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Bij het inbrengen zal de menstruatiecup zich vanzelf ontvouwen. Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
Een vagina is erg flexibel. Ook beweegt de vagina mee met wat je erin stopt. Wanneer je een menstruatiecup inbrengt vouw je de cup dubbel, dan is die niet groter dan een tampon.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Hoe diep moet een tampon gaan? Je zou de tampon ongeveer 3 centimeter diep in moeten brengen. Dit is ongeveer inbrengen tot je vinger niet meer verder kan. Zodra de tampon is ingebracht, zou je geen ongemak moeten voelen.
De meeste merken hebben twee maten menstruatiecups en gaan voor de keuze vooral uit van leeftijd en of je al kinderen hebt. Het meest voorkomende advies is dan ook: Onder de 30 en/of geen kinderen: de kleine maat menstruatiecup. Boven de 30 en/of wel kinderen: de grotere maat menstruatiecup.
Een menstruatiecup is echt fijn, maar blijf goed rechtop. Ga je turnen, crossfitten of naar yoga, gooi dan een paar tampons in je sporttas want als er iets ondersteboven gepland staat is dat toch een beter plan.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren. Daardoor kunnen er zowel overdag als 's nachts opvliegers ontstaan.
Bacteriële vaginose is een lastige aandoening die een sterke en onaangename geur aan de vagina geeft. Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.