Pica komt voor bij bloedarmoede, bij ondervoeding en bij maagdarmproblemen, bijvoorbeeld bij een worminfectie of ontstekingen aan de darmwand. Daarentegen komt pica ook vaak samen voor met (ander) dwangmatig gedrag.
Dat katten graag in dozen liggen is een constatering die vrijwel iedereen kan bevestigen. De hamvraag is natuurlijk waarom? In feite is het antwoord heel simpel: een doos geeft extra bescherming en geborgenheid, en dat is precies waar de meeste katten behoefte aan hebben.
Het eten van voorwerpen die niet eetbaar zijn, wordt ook wel pica genoemd. Dit komt voor bij katten en andere huisdieren. Exacte redenen waarom je kat dit doet, zijn niet bekend. Het voorwerp kan ook per ongeluk ingeslikt worden en daarom hoeft het niet direct om een gedragsprobleem te gaan.
En dus zien ze een kartonnen doos als harnas, waarmee ze zich beschermen tegen andere dieren, mensen of verrassingen. Een kartonnen doos voelt dus als iets vertrouwds. Als ze zich thuis voelen in jouw huis en er staat een lege doos, dan kunnen ze het gewoon niet laten erin te gaan zitten of er mee te spelen.
De pica behandeling richt zich allereerst op de oorzaak van het ontstaan van je eetstoornis. Daarnaast moet je jezelf ander eetgedrag aanleren. Het veranderen van gedrag en gewoontes is lastig maar zeker mogelijk. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen en voedingsstoornissen.
Er zijn echter katten die materialen ook daadwerkelijk opeten. Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Het kan in principe geen kwaad als je kat toiletpapier versnippert – naast het extra opruimwerk dat jij er van hebt. Toch moet je volgens dr. Delgado wel oppassen dat je kat het papier niet gaat eten. De stukjes wc-papier kunnen namelijk zorgen voor darmblokkades of overgeven.
Een andere oorzaak kan zijn dat je kat fysieke tekorten heeft, zoals bepaalde voedingsstoffen. Denk aan ondervoeding of tekort aan bepaalde mineralen of ijzers. Dit is simpel aan te pakken door te zorgen dat je kat door middel van voedingssupplementen de tekorten weer aanvult. Vaak zie je dan ook dat pica verdwijnt.
Uitdroging. Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Voor alle kattenkwaad, of dat nu de wc doortrekken (zie filmpje hieronder) of 'tijgeren' aan de onderkant van de bank is, geldt dat het de kat een beloning oplevert: afleiding en actie. Hoogstwaarschijnlijk reageert je baasje ook meteen, dat is nog leuker!
Maar waarom doen ze dat? Katten gaan vaak op deze plaatsten zitten omdat ze veilig lijken. Wanneer de dieren zich in kleine ruimtes wurmen, kunnen ze zich ontspannen en beter een oogje in het zeil houden, omdat er minder punten zijn vanwaar een aanvaller kan opduiken. De beestjes zijn wel niet kieskeurig.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Hij drukt zijn harige kopje tegen je aan en zijn wangetjes wrijven langs je heen, waardoor hij zijn geur op jou achterlaat. Hij laat jou weten dat hij je leuk vindt en dat je van hem bent! Wanneer je kat op zijn rug gaat liggen en zijn buikje blootstelt aan jou, is dat een teken dat hij je vertrouwt.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.