Horzels kunnen je steken, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn horzels niet agressief. Ze komen wat dit betreft in actie als ze zich bedreigd voelen of als je in de buurt van hun nest komt.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Horzels bestrijden doet u bijvoorbeeld door middel van Impressed Teekaway spray. Hiermee beschermt u uw dieren en uzelf tegen horzels en ander vliegend ongedierte. Het werkt maar liefst zes uur lang en is erg geschikt voor gebruik buitenshuis.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
In de zomer loop je gemakkelijk een horzelbeet (of eigenlijk een dazenbeet, een horzel kan niet eens bijten…) op. De beet kan jeuk en pijn tot gevolg hebben en zelfs een infectie. Het is dan ook belangrijk om een horzel beet goed te behandelen.
Ontstekingen aan de mond en tong, ontstekingen van de maag. Bij ernstige besmetting kan een paard doodgaan aan buikvliesontsteking als de maagwand doorbreekt.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht. Wees in deze gevallen extra alert. Draag een insectenwerend middel.
Dazen bijten
Een daas wordt vaak verward met de horzel. Horzels kunnen echter, in tegenstelling tot dazen, niet bijten. De daas komt vooral voor op vochtige plaatsen, waar zowel zon als schaduw is. In Nederland is dit veelal op het platteland waar weide en bomen elkaar afwisselen.
Als een vlo, mier of mug bijt, merkt u daar weinig tot niets van. Na de beet ontstaat er een rood bultje wat jeukt. Als een steekvlieg, bij of wesp steekt, kan dit erg pijn doen. Er kan een grote rode bult ontstaan op de plek waar u gestoken bent.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren.
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Sommige mensen hebben een allergische reactie op een dazenbeet. Een allergische reactie kan onderstaande klachten veroorzaken: ademhalingsproblemen. darmklachten (diarree, braken)
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Wel zijn er diverse sprays om ze te bestrijden. Teekaway is een voorbeeld van zo'n bestrijdingsspray. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar middel dat wordt toegepast voor het (in de open lucht) beschermen van mens en huisdier tegen onder andere dazen. Het middel werkt maar liefst zes uur lang.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Dazen dienen als belangrijke voedsel bron voor andere dieren, zoals vogels en andere insecten. Ook eten de larven van sommige dazen andere insectenlarven en pissebedden.
Wanneer bijten dazen? Dazen steken niet zoals wespen of muggen. Zij bijten met vlijmscherpe mesvormige tandjes in de huid en drinken vervolgens het vrijkomende bloed op. Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid.
De larven ontwikkelen zich in water, modder, moeras of rottende plantendelen. Ze leven vaak van andere insecten. Ze ontpoppen pas als het warm en zwoel weer is. Dat is ook de reden dat er vooral in warme en vochtige tijden veel dazen zijn.
De horzel is het beste te bestrijden door paarden regelmatig goed te ontwormen. Zorg voor een goed ontwormingsplan op basis van mestonderzoek. Voor vragen over het ontwormen of het doen van mestonderzoek kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Dit heeft alles te maken met de natuurlijke werking van de dazenval. De zwarte bal wordt verwarmd door de zon en deze kan door zijn vrije ophanging zachtjes op en neer bewegen door de wind. De dazen worden aangetrokken door de bewegende warmtebron en zien de bal aan voor een zoogdier waar bloed gehaald kan worden.