Teleurstelling ontstaat wanneer een situatie of persoon niet voldoet aan de verwachting die jij had. Zo'n teleurstelling kan om grote en kleine dingen gaan. Voorbeelden waarom je teleurgesteld kunt raken zijn: Je hebt een sollicitatiegesprek gehad voor jouw droomfunctie maar uiteindelijk word je toch niet uitgekozen.
Wat is teleurstelling? Teleurstelling is een gemoedstoestand die je voelt wanneer aan een bepaalde verwachting niet wordt voldaan. Ook wanneer er geen sprake van een verwachting is, maar slechts van hoop, kan men teleurstelling ervaren. Er zijn verschillende situaties waar mensen teleurgesteld van worden.
Teleurstelling verwerken is als een rouwproces
Het verwerken van een teleurstelling is vergelijkbaar met een rouwproces. Het is geen tastbaar verlies, zoals de dood van een geliefde of de diefstal van een kostbaar bezit. Het is het verlies van iets wat had kunnen zijn, van een verwachting.
Teleurstellingen hebben vaak te maken met verwachtingen en behoeften. Gevoelens van teleurstelling ontstaan wanneer jouw verwachtingen niet uitkomen of wanneer het anders verloopt dan je had gedacht. Jouw beeld over hoe één en ander zou moeten verlopen en jouw verwachtingspatroon zagen er heel anders uit.
Ga rustig zitten of liggen en denk aan jouw teleurstelling en de drama. Laat het gevoel maar eens lekker boven komen! Yep, het voelt bagger, maar laat het toe en probeer je gevoel niet te verdoezelen met andere gedachten. Wees begripvol voor jezelf, en verwelkom het gevoel met aandacht en liefde.
Pas je verwachtingen aan
Het is een open doel, maar zo belangrijk bij het omgaan met teleurstellingen; verwachtingen loslaten. Want als je onrealistisch hoge verwachtingen hebt, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Tuurlijk is het belangrijk om te dromen en om een hoog doel voor ogen te hebben.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Een belangrijk ander verschil tussen boosheid en teleurstelling is dat boosheid een reciproke (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk boosheid, terwijl teleurstelling een complementaire (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk schuld.
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Er bestaat geen handleiding om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Heftige gevoelens en reacties horen bij verwerking. Een gevoel is nooit verkeerd. Probeer een evenwicht te vinden tussen stilstaan bij wat er gebeurde en verdergaan met je leven.
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren.
Als jij je gekwetst voelt door iets wat hij heeft gezegd, is dat omdat jij het hebt uitgelokt. In een gelukkige relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun deel. Dat zal niet altijd lukken, in elke situatie, maar je partner staat er voor open. Als dit al jaren aan de gang is, is het geen goed teken.
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Oefenen op de moeilijke momenten. Wat je daarnaast kunt doen, is oefenen met dingen waar jouw ego juist moeite mee heeft. Denk aan loslaten, relativeren, je kwetsbaar opstellen, leven zonder oordeel, voelen dat je goed bent zoals je bent en dat je alles al hebt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.
“Realiseer je dat het nooit de schuld is van je kind dat jij je teleurgesteld voelt. Het komt door jouw gedachtes en verwachtingen en daar kan een kind niets aan doen. Ieder kind is zoals hij is. Dat kun je een beetje bijsturen, maar verder zijn het toch echt gewoon eigen individuen.
Teleurstelling is een gemoedstoestand die men voelt wanneer aan een bepaalde verwachting niet wordt voldaan. Ook wanneer er geen sprake van een verwachting is maar slechts van hoop, kan men teleurgesteld worden.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Leer je kind dat er uit fouten geleerd kan worden.
' Speel af en toe samen spelletjes; zo leer je dat de gezelligheid en het plezier soms belangrijker is dan het winnen. Benoem dat dan ook naar je kind toe; wanneer jij bijvoorbeeld verliest, of wanneer je kind verliest maar hij/zij positief reageert.
Neem afstand. Bij hem in de buurt zijn, met hem praten, leuke dingen doen als vrienden gaat je niet helpen om rustig te worden en je gevoel onder controle te krijgen. Je zult namelijk merken dat iedere keer als je hem ziet en bij hem bent, je weer iets geweldigs aan hem ontdekt wat jou nóg geïnteresseerder maakt.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.