Interne afleiders zijn bijvoorbeeld: honger, piekergedachten, stress, ... Zo kan je je soms niet concentreren doordat je piekert over wat je nog moet doen. Externe afleiders zijn dingen uit je omgeving die je afleiden. Dit kan te maken hebben met je studieplek (rommel, lawaai, ...), de mensen om je heen, ...
Geef je brein tijd om te ontspannen
En vaak kan het helpen om je brein – na een periode van concentratie – even de mogelijkheid te geven om lekker afgeleid te zijn. Werk bijvoorbeeld een uur geconcentreerd aan een taak, en geef jezelf daarna een kwartier om te lanterfanten op je smartphone.
Afgeleid raken gebeurt ons allemaal
We worden omringd door apparaten en apps die constant onze aandacht wegtrekken. En doordat we dit zo vaak laten gebeuren, begint dit gedrag een gewoonte te worden. We worden niet alleen meer afgeleid door mensen en apps, we raken ook afgeleid door ons eigen brein.
Zoek afleiding
Afleiding werkt het beste als je één concreet onderwerp kiest waarmee je je gedachten afleidt, gedachten zomaar rond laten dwalen zorgt eerder voor meer dan minder piekergedachten. Muziek luisteren, een boek lezen, een film of tv-serie kijken en sporten zijn effectieve afleidingsmanoeuvres.
Alle delen van je brein willen namelijk constant bezig zijn. Als we bepaalde hersengebieden benutten, bijvoorbeeld met een ingewikkelde rekensom, hebben andere gebieden even niks te doen. En dan gaan ze toch op zoek naar een taakje, vaak in de vorm van nutteloze afleiding.
Vandaag verwerken onze hersenen per dag gemiddeld honderdtwintigduizend prikkels tegenover 'slechts' een flinke vijfentwintigduizend in de Middeleeuwen.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Van een verhoogde afleidbaarheid is sprake wanneer de persoon zich tijdens een taak of het uitvoeren van handelingen regelmatig laat afleiden door onbelangrijke prikkels zoals geluiden op de gang of een voorbijrijdende auto.
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Gevoel van ziek zijn
Die kun je zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag. Je hebt geen trek in eten, voelt je lusteloos, uitgeput, slaapt meer, bent gevoeliger voor pijn, hebt moeite je te concentreren en zondert je af.
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Je leest het goed, het is ons brein dat beslist of er pijn is. Als je een wondje hebt aan je vinger, dan komt die gevaarboodschap continu aan, ook in je brein, maar dan kan mijn brein beslissen dat het niet belangrijk is om dat dan te voelen.
Chronische pijn klachten
Dit bemoeilijkt de werk- en thuissituatie en kan leiden tot een burn-out of depressie. Ook de financiële en maatschappelijke impact van het chronische pijnsyndroom zijn niet te onderschatten. De klachten van chronische pijn zijn meestal niet te genezen.
Bij chronische pijn wordt de pijn echter in het zenuwstelsel gecreëerd, zelfs nadat lichaamsweefsel al weer is genezen. Soms leidt chronische pijn tot verlaagde activiteit, baanverlies of financiële problemen, maar ook tot bezorgdheid, depressie en invaliditeit.
Dit kan bijvoorbeeld een wandelingetje zijn of een boek lezen. Het kan ook helpen om je mobiele telefoon even weg te leggen. Daarnaast bestaan er veel ontspanningsoefeningen die je kunt volgen. Muziek kan je ook helpen ontspannen; het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen.
Als je prikkels niet goed kunt selecteren en/of prikkels langzamer dan gebruikelijk verwerkt dan ontvangen de hersenen teveel prikkels. Alles komt tegelijkertijd en/of even sterk binnen. Hierdoor raakt je brein overbelast en kun je geen nieuwe informatie meer opnemen of verwerken.
Overprikkeling komt veel voor bij hersenaandoeningen en heeft een enorme impact. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken….