Oorzaken van emotionele instabiliteit. Emotioneel niet stabiel zijn kan te maken hebben met verschillende aandoeningen zoals overbelasting, stress, burn-out of een psychische aandoening zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of andere psychische aandoeningen.
Je reageert vaak impulsief en neemt plotselinge besluiten zonder de gevolgen ervan te overzien. En komt daardoor in de problemen. Je hebt last van snel wisselende stemmingen. Je kunt last hebben van woede-uitbarstingen of je reageert je emoties af op jezelf of anderen.
Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg. Ruimte geven: ga er niet meteen tegenin maar laat de ander eerst praten en vertellen wat hij op zijn hart heeft.
Snel emotioneel door stress of burn-out: laat die tranen maar rollen. Snel emotioneel door stress of burn-out is dus niet iets slechts, maar juist iets wat je toe mag laten. Vaak zijn emoties in periodes van stress opgekropt en komen ze eruit op het moment dat je je eindelijk niet meer zo groot hoeft te houden.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer.Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Mentale vermoeidheid kan voor iedereen anders voelen en andere oorzaken hebben. Het kan voor de volgende vermoeidheidsklachten zorgen: vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker voor je zijn om prikkels te verwerken.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Emotionele instabiliteit, ook wel psychische instabiliteit of labiliteit genoemd, houdt in dat je buiten proportioneel emotioneel reageert, voornamelijk op negatieve gebeurtenissen. Ook ervaar je over het algemeen meer negatieve emoties, zoals somberheid of angst.
Reden waarom u zich verdrietig voelt
Het is vaak niet te zeggen, wat de precieze reden is dat u te maken heeft met een depressie. Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt.
Stress. Stress kan een oorzaak zijn van je huilbuien. Stress kun je ervaren door spanningen die optreden bij werkdruk, nare gebeurtenissen of iets wat je overkomt. Stress hoort nu eenmaal bij het leven, maar de hoeveelheid stress en hoe je hiermee omgaat bepalen de mate waarin de pijnlijke ervaringen je leven beheersen ...
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Mentaal-emotioneel goed voor jezelf zorgen
Voldoende ontspanning en herstelmomenten, maar ook beweging en zelfs voeding hebben een invloed op je mentale en emotionele gezondheid. Een andere belangrijke manier om aan je mentaal-emotionele gezondheid te werken is door middel van acceptatie.
3 Emotioneel tekort/ Verwaarlozing:
Je hebt een innerlijke overtuiging dat je behoefte aan liefde en aandacht toch nooit zal worden vervuld, omdat niemand echt begrijpt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Je voelt je daardoor niet echt verbonden met mensen.
Emotionele problemen omvatten een hele reeks klachten. Het kan gaan om bijvoorbeeld onzekerheid, een gevoel perfect te moeten zijn, angsten, verdriet, depressie, eenzaamheid, boosheid, somberheid, suïcidegedachten, pijnklachten, oververmoeidheid, piekeren, verwarring over de eigen identiteit enz.
U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken. U barst plotseling in huilen uit of reageert anders dan normaal. Soms kan er sprake zijn van emotionele afvlakking.
Sommige mensen ervaren wanhoop en verdriet, terwijl anderen zeggen helemaal niets meer te voelen. De gevoelens van leegte gaan ook samen met minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens. Vaak is er ook sprake van problemen met eten en slapen. Door vermoeidheid is het lastig te concentreren of beslissingen te nemen.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Iemand die emotioneel niet beschikbaar is, staat niet open voor een dieper emotioneel contact. Vaak is dat omdat de persoon in kwestie bang is voor intimiteit, maar iemand kan ook tijdelijk emotioneel niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als hij net weduwnaar is geworden, of een depressie heeft.
Disregulatie van negatieve emoties
Wanneer mensen hun negatieve emoties niet meer reguleren, zijn ze niet meer in staat om in het dagelijks leven effectief te zijn. Ze zijn niet meer effectief in hun relaties met anderen. Ze zijn geen steun meer voor anderen en ze verbinden zich niet meer met anderen.
Het feit dat je emotioneel reageert op iets, wordt voor een groot deel verklaard doordat je geraakt bent in iets dat héél belangrijk is voor jou. Wat jij belangrijk vindt in het leven of werk, zijn jouw (onbewuste) waarden en daar leef jij naar. Dit is dan ook een van je sterktes.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Je voelt je neerslachtig, bent moe, ziet alles somber in en hebt nergens zin in. Het zijn typische symptomen van depressie. Bij depressie is er altijd sprake van een overheersend somber gevoel of het verlies van interesse of plezier in activiteiten.