Als je je na een relatief korte nacht toch fit, uitgerust en energie voelt, is de kans groot dat je een flinke dosis diepe slaap en REM-slaap hebt gehad. Als je – ondanks een lange nacht slaap – vermoeid en lusteloos bent dan is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk niet optimaal geweest (veel slaap in fase 2).
Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Probeer in de ochtend zo'n 20 tot 30 minuten zonlicht te krijgen. Dit reset je biologische klok, wat zorgt voor meer energie, een beter gereguleerde eetlust en gezonde stofwisseling. Doe de gordijnen direct open nadat je opstaat en laat wat licht naar binnen komen terwijl jij je klaarmaakt voor je werk.
Moe wakker door te weinig slaap
De meest voor de hand liggende oorzaak van moe wakker worden, is te weinig slaap. Hoeveel slaap we nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen worden al uitgerust wakker na zes uur slaap, terwijl anderen zich pas na tien uur slapen helemaal fit voelen.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Een goede nachtrust
Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker. Je ligt tijdens die ene keer niet langer dan 20 minuten wakker.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Moe wakker worden is een probleem dat veel mensen tegenwoordig hebben. Het is inmiddels zo normaal, dat we bijna vergeten hoe het is om vol energie en levenslust uit bed te springen.
Ontbijt met vezels en eiwit
Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Naar de huisarts
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Als je met tien uur slaap uitgerust en energetisch de dag doorkomt dan is er waarschijnlijk niets mis met je. Als je echter na een lange nacht nog steeds geen uitgerust gevoel hebt of je overdag slaperig voelt, dan is het verstandig om hier iets aan te doen.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Het mineraal magnesium en het sporenelement ijzer helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor. Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien. Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Zeven tot acht uur slaap per nacht, dat is voor 65 procent van de volwassenen de ideale hoeveelheid. Opvallend: recent onderzoek suggereert dat zeven uur voor de meeste mensen zelfs beter is dan acht. Twee procent van de volwassenen heeft echt tien of meer uur nachtrust nodig om voldoende uitgerust te ontwaken.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Gemiddeld hebben we zo'n 7 tot 9 uur slaap nodig. Slechts 1% heeft genoeg aan minder. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt onder andere af van je leeftijd, de hoeveelheid inspanning en DNA.
Verkeerde slaaphouding
Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed. Als mensen toch op de buik slapen, dan kan een dik kussen onder de buik helpen om de holle stand van de rug wat te verminderen.