“Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk.Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal.
In water zit lucht. Als warm water de kraan verlaat, zet door de warmte de lucht uit en ontstaan er kleine luchtbelletjes. De luchtbelletjes weerkaatsen het licht en zorgen voor een witte kleur.
Wanneer water wordt gekookt, wordt de warmte-energie overgedragen aan de moleculen van water, die sneller beginnen te bewegen.Uiteindelijk hebben de moleculen te veel energie om als vloeistof verbonden te blijven . Wanneer dit gebeurt, vormen ze gasvormige moleculen van waterdamp, die als bellen naar het oppervlak drijven en in de lucht terechtkomen.
De bellen die ontstaan als het water goed en wel kookt, bevatten alleen nog waterdamp. De lucht is dan al uit het water verdwenen.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Dat heeft te maken met het verwarmingselement in de waterkoker, dat zorgt voor de opwarming van het water. De waterdruppels in de buurt van het verwarmingselement zijn de 1e die het kookpunt bereiken, waardoor er kleine dampbelletjes ontstaan.
Een borrelende afvoer door slechte ontluchting of een beginnende verstopping kun je vaak zelf aanpakken door de afvoer te ontstoppen. Gebruik een plopper om vuil los te maken. Plaats de plopper op het afvoerputje, vul de gootsteen met een laagje water en beweeg de plopper op en neer.
“Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk. Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal.
Het punt waarop je voor het eerst bubbels in het water ziet. Dit betekent dat het water ongeveer 155℉–165℉ is, wat het perfect maakt voor delicate groene thee. Dit zijn iets grotere bubbels. Het belangrijkste om op te merken is dat er kleine stoomwolkjes uit het hete water zullen opstijgen.
Stoom wordt gevormd door koken of door verdamping. Normaal gesproken kookt water wanneer het wordt verhit tot 100 °C. Maar water verdampt ook bij lagere temperaturen. De stoom die wordt veroorzaakt door het koken is zo heet als het kokende water zelf.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Als het schuim zich vormt tijdens het koken van het water, suggereert dit dat u erg hard water hebt. Als dit het geval is, dan is het schuim calciumcarbonaat en onschadelijk. Als u zacht water hebt, dan is uw water verontreinigd.
Rechtstreeks uit de kraan is het water nog lekker fris, maar als het langer in je glas zit warmt het op tot kamertemperatuur. Door de opwarming komen zuurstof en stikstof uit het water weer vrij als gassen, daardoor zie je kleine luchtbelletjes ontstaan.
Quooker is een populair type kraan in Nederland, en veel mensen vragen zich af of het water uit deze kranen gezond is om te drinken. Een Quooker CUBE is zelfs een kraan die gekoeld, gefilterd en ontkalkt water levert.Dit maakt het een uitstekende keuze voor gezond drinkwater.
Watermoleculen bestaan uit waterstof en zuurstof. Wanneer ze worden verhit, zetten ze uit. Tijdens de expansie worden andere moleculen en kleinere deeltjes gevangen, waardoor het water er troebel uitziet. In wezen zijn de bellen die tijdens de expansie ontstaan de oorzaak van de troebele uitstraling .
Grote bellen expanderen als ze hete (water)damp bevatten en naar koelere bovenlagen gaan. Bellen in kokend water bevatten geen lucht maar waterdamp (stoom)! Expansie betekent vergroting van het volume. De Wet van Archimedes stelt dat de opwaartse kracht gelijk is aan het volume van het verplaatste medium (water).
Kan water warmer worden dan 212 graden? Ja, water kan warmer worden dan 212 graden , maar er zal een verandering in vorm optreden. Als water kookt bij deze temperatuur, verandert het van een vloeistof in een gas. Dat gas, of waterdamp, kan in temperatuur blijven stijgen.
Dit betekent dat de temperatuur ongeveer 175 graden is en het is goed geschikt voor Chinese groene thee, groene oolongs en witte thee. In deze fase zijn de waterbelletjes zo groot als kleine parels of visogen. De opstijgende stoom is sterker en als je een waterkoker gebruikt, maakt het nauwelijks geluid.
Onderkoeling / hypothermie bij drenkelingen
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk. De tijd die het duurt voor een slachtoffer in kritieke toestand verkeert is afhankelijk van de watertemperatuur. We spreken van koud water wanneer de watertemperatuur onder de 20 °C is.
Eenvoudig uitgelegd: zodra de luchtbelletjes van het kokende water de koude lepel raken, spatten ze uiteen en komt er stoom vrij die meteen weer condenseert tot water. Omdat dat water zwaarder is dan de belletjes eronder valt het meteen weer in de pot. Dit werkt zolang de lepel niet te heet wordt.
Om het oppervlak aan water en lucht te vergroten, vormen ze schuim. Dat schuim krijgt een flinke zet om- hoog door de damp die vrijkomt uit het kokende water, met als gevolg: overkoken.
In water zit lucht in de vorm van kleine luchtbelletjes. Als water uit de kraan stroomt dan weerkaatsen deze luchtbelletjes het licht en kleuren wit. Als u dit water wilt drinken, kunt u het even laten staan. De luchtbelletjes lossen op en uw water wordt weer helder.
Waarom komen er bubbels uit mijn afvoer? Als u bubbels ziet of gorgelende geluiden uit uw afvoer hoort komen, betekent dit dat er lucht in zit . Hoewel lucht een natuurlijk onderdeel is van uw leidingen, wordt het een probleem wanneer de druk toeneemt en de afdichting in de sifon van uw gootsteen wordt aangetast, waardoor er bubbels ontstaan.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.