Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Verplaats het konijn direct naar een koele plaats. Maak de oren nat met lauwwarm water. Gebruik nooit ijskoud water hiervoor. Als u heel koud water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het konijn helemaal geen warmte meer kwijt kan raken.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Antwoord. Enkel bij de mens, de mensapen en een aantal andere apensoorten komen maandstonden of menstruatie voor. Alle andere dieren, waaronder onze huisdieren en ook het konijn, kennen geen menstruatie.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Als je konijn het heel fijn vindt om geaaid te worden, zal hij vaak zachtjes gaan knarsetanden. Dat is net zoals een poes gaat spinnen. Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.
Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Het meeste van ons ijs is gemaakt van koemelk en dat kunnen konijnen niet verteren. Zelfs wanneer je kiest voor een kokos- of sojavariant, bevat roomijs te veel vetten en suikers om gezond te zijn. Je konijn loopt er gegarandeerd maag-darmklachten van op! Let extra op met chocolade- en mokkaijs.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
In een hok zonder nachthok kunnen konijnen zich niet goed warmhouden. Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Hoe weet je of ze het te koud hebben? Controleer of de lichaamstemperatuur goed is, door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd, daar moet het warm zijn.
Konijnen kunnen in het Nederlandse klimaat prima in de winter buiten blijven, mits ze een maatje hebben voor warmte en goede schuilhokken om in weg te kruipen bij kou. Met wat extra zorg kunnen konijnen temperaturen tot - 20 aan.
Wanneer een konijn groenten of fruit eet dat bepaalde pigmenten bevat, dan kunnen deze de urine een rode kleur geven. Dit is vergelijkbaar met wat we bij onszelf zien wanneer we bietjes eten. De pigmenten noemen we porfyrines. Groente hoeft echter niet altijd rood van kleur te zijn om de urine rood te doen kleuren.
Ja, dat kan, konijnen verkleuren. Soms hebben ze in de winter een beetje andere kleur dan in de zomer, maar een jong dier kan ook na verloop van tijd verkleuren en uiteindelijk zijn echte definitieve kleur krijgen. Niks raars dus en hij is niet ziek. Konijnen verkleuren.
Ontspannen konijn
Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt. Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant. Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is, een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
Vaak is het nodig om dagelijks de vacht goed door te kammen met een knaagdierkam en zo klit- en viltvorming wat meer tegen te gaan. Veel langharige konijnen hebben een slechte vacht doordat de vacht niet goed wordt verzorgd en vaak veel te weinig wordt gekamd. Voel dagelijks de vacht na op klitten en viltplekken.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.