Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mascarpone, mozzarella, ricotta... bevatten wel beperkte hoeveelheden lactose (zo'n 3 tot 4 g per 100 g). Ook smelt- en smeerkaas bevatten lactose.
Nee, buffel mozzarella is niet lactosevrij.
Het is een verse kaas, de kaas heeft niet gerijpt en daarom is de lactose nog steeds aanwezig.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Mozzarella – Mozzarella is laag in lactose. De hoeveelheid lactose kan wel verschillen per merk en soort, dus het is altijd goed om de verpakking even te checken. Zo bevat deze buffel mozzarella maar 0,5 gram lactose per 100 gram.
De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
De volgende voedingsmiddelen bevatten meer dan 4 gram lactose per portie en dienen dus vermeden te worden tijdens de eliminatiefase: cheesecake, custard pudding, geitenmelk, karnemelk, koemelk, melkchocolade, melkpoeder, roomijs, smeerkaas, weipoeder, yoghurt.
We kunnen daarom zeggen dat ongerijpte en zachte kazen vaak meer lactose bevatten als gerijpte harde kaas. De mate waarin iemand lactose intolerant is verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen hebben geen klachten bij een kaas die minder als 1 gram lactose per 100 gram kaas heeft.
In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
Het zit 'm in de rijping
Jonge kazen zoals feta of ricotta bevatten een behoorlijke hoeveelheid lactose, en eet je dus best niet als je lactose-intolerant bent!
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Deegwaren en pasta's
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc. etc.
Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn: Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
Wanneer lactose-intolerantie testen? Een Lactose Tolerantie Test wordt uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er sprake is van lactose-intolerantie, bijvoorbeeld als je last hebt van bovenstaande klachten zonder andere duidelijke oorzaak.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Soms komen ze wat later, bijvoorbeeld als je maag wat trager werkt (vertraagde maaglediging). Hoeveel last je van melkproducten hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.