1. Het is gezonder dan cake. Maar tegelijkertijd smaakt het wél net als cake. Omdat bananen van nature lekker zoet zijn hoef je geen extra suiker of andere zoetmakers te gebruiken, wat bananenbrood een mooie verantwoorde snack maakt.
Bananenbrood kun je eigenlijk op elk moment van de dag eten. Of het nu tijdens het ontbijt is, de lunch of als tussendoortje, bananenbrood smaakt altijd. Hoe eet je bananenbrood? Bananenbrood kun je in plakjes snijden en zowel met als zonder een laag boter eten.
Er zitten 135 kilocalorieën in 1 plak (45 gram) bananenbrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bananenbrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bananenbrood bewaren in de koelkast
Het bananenbrood bewaar je goed afgesloten (het liefst geklipt) in de eigen verpakking. Ook kun je het bananenbrood bewaren in een luchtdicht bakje. Wil jij je bananenbrood in de koelkast bewaren dan blijft het brood nog 8 dagen goed.
Het grootste verschil tussen bananenbrood en bananencake zit 'm dus in de ingrediënten die uiteindelijk de voedingswaarden bepalen.
En waar dat bananenbrood te koop is? Waarschijnlijk gewoon bij jou om de hoek. Het bananenbrood van SUNT is namelijk vaak dichterbij dan je denkt. Als voorverpakt plakje bij AH to go, bij een van de 700 Albert Heijn filialen in Nederland en België, bij COOP of gewoon via de PICNIC app.
Bewaar een bananenbrood het liefst niet langer dan een dag als je het brood buiten de koelkast bewaard. Een kleine serveertip: Ik bak mijn bananenbrood altijd nog even kort in de koekenpan voordat ik 'm eet, omdat warm brood echt goddelijk is!
Je laat het bananenbrood niet afkoelen
Warm brood gewikkeld in plasticfolie leidt namelijk tot condensatie en schimmelvorming. Ook verstevigt het afkoelen van het brood de structuur, waardoor je mooiere sneetjes kan snijden. Als je van warm brood houdt (wie niet?) kan je je sneetje altijd opnieuw opwarmen in de oven.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
In 1 grote (165 gram) banaan zit: 152 kcal energie. 0,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Aan die cilinder groeit na een tijdje een bloemknop. Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed. Voor cupcakes en muffins geldt hetzelfde als voor cakes.
Bananenbrood kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. De cake afgedekt in de koelkast bewaren. Dan blijft het 4 tot 5 dagen goed. Bananenbrood kun je buiten de koelkast een dag bewaren.
Hoe een heel brood ontdooien: Een heel brood ontdooi je net als een half brood. Haal het brood uit de zak maar laat de aluminiumfolie om het brood zitten. Leg het brood op een bord op het aanrecht en bewaar de diepvrieszak voor een andere keer. ± vier uur later is je brood ontdooit en kun je hem aansnijden.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Brownies kun je het best in een goed afgesloten trommel bewaren, zo blijven ze zeker een week goed. Ik verpak de brownie ook vaak in aluminium folie. Per portie verpakken is helemaal makkelijk. Belangrijkst is dat je ze goed luchtdicht verpakt.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).