Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk, júist ook voor ouderen. Door te bewegen houd je je conditie en spierkracht op peil. Daarnaast is het goed om ook balansoefeningen te doen. Zo train je je evenwicht, balans en coördinatie en help je vallen te voorkomen.
Met behulp van balanstraining leren ze sneller te reageren op de signalen van je hersenen. Op deze manier kun je je fijne motoriek en je coördinerende vaardigheden verbeteren. Onderzoek toont ook aan dat je met balanstraining blessures – bijvoorbeeld in je knie – kunt voorkomen en je houding kunt verbeteren.
Denk ook aan activiteiten als yoga, ballet, pilates, of bal- en racketsporten. Balansoefeningen verkleinen de kans op enkelblessures, zoals verstuikingen, en helpen eventuele herhaling daarvan voorkomen. Ook heup-, knie- en rugproblemen zijn te verminderen en te voorkomen met balansoefeningen.
Het balans advies houdt in dat men tenminste één keer week balansoefeningen doet. Hier voldoet iemand aan wanneer men een sport doet waarbij de balans wordt getraind. Dit zijn sporten zoals dansen, surfen, gymnastiek, yoga en enkele vechtsporten.
Lange levensduur. Gezonder klimaat: als u gebruik maakt van de Balansbal hoeft u geen ammoniak meer uit de mestkelder naar buiten te zuigen. Voor de dieren betekent dit een verbetering van hun welzijn. De Balansbal is ook beter voor uw eigen gezondheid, omdat u voortaan veel minder schadelijke stoffen inademt.
Op je tenen staan
Zoek je balans en ga dan op je tenen staan door je hiel van de grond af te tillen. Sta je op je tenen? Houd deze positie dan even vast en laat je hielen daarna weer langzaam terugzakken naar de grond. Herhaal deze oefening vijf keer.
Kernspieren houden je lichaam rechtop en in balans bij het verplaatsen van je eigen gewicht. Tevens absorberen de kernspieren de impact die je voeten genereren wanneer ze de grond raken.
Kun je boven de 60 nog spieren opbouwen? Het maakt niet uit hoe oud je bent – spieropbouw is bijna altijd mogelijk. Voorwaarde is dat de training is aangepast aan je gezondheid, regelmaat en een passend eetpatroon.
- Maatregelen die het val- en het fractuurrisico door spierzwakte beperken, betreffen vooral adequate voeding, extra calcium en vitamine D, vermindering van de factoren die het valrisico verhogen, gerichte spierversterkende oefentherapie en gebruik van heupbeschermers.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.
We kunnen dus stellen dat we spreken over evenwicht uitsluitend bij statische objecten en nooit bij bewegende objecten. In de meeste gevallen bedoelen we dus balans als we het over evenwicht hebben. Zo ook in de Rijkunst.
Stabiliteitsoefeningen trainen vooral het centrale zenuwstelstel en de neuromusculaire coördinatie. Zo kan je je fijne motoriek en coördinatie verbeteren alsook je balans.
Evenwicht verbeteren door beweging
Bijna elk vorm van lichaamsbeweging verbetert uw evenwichtsgevoel, simpelweg omdat de meeste oefeningen een goed evenwicht vereisen. Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen vaker vallen, is dat ze steeds minder bewegen omdat ze bang zijn om te vallen.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden.
Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
Stabilisatie-oefeningen zijn bedoeld om de stabiliteit van je lichaam uit te dagen en te bevorderen. Stabilisatie-oefeningen zijn meestal statische krachtoefeningen waarbij je heel langzaam bewegingen uitvoert en de posities zo lang mogelijk stabiel houdt zonder uit balans te raken.
Uit dit onderzoek bleek dat de personen die het op één been twintig seconden of langer wisten vol te houden, de minste kans hadden op het risico van kleine hersenbloedingen of zelfs een beroerte.
De bal is vooral bedoeld als aanvulling op je ergonomische bureaustoel. Er wordt geadviseerd om niet langer dan ongeveer één uur achtereenvolgend op de zitbal te zitten.
Als je een zitbal wilt gebruiken achter je bureau, is de regel dat je bekken net zo hoog staan als je knieën zodat je bovenbenen recht staan. Let er wel op dat je de bal voldoende oppompt. Zo voorkom dat je te ver doorzakt en een verkeerde houding aanneemt, want onthoud dat je bekken altijd op de juiste hoogste staan.
En de winnaar van onze zitbal test 2022 is de Ella Zitbal Linnen 65 CM! Met de Ella Zitbal Linnen 65 CM kun je namelijk je ergonomische comfort maximaliseren. De bal is gemaakt van een heerlijke en ademende stof, zodat je geen last krijgt van warme billen.