Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze
Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Als jij je haar niet elke dag wast, adviseren wij om je haar twee keer achter elkaar te wassen. Als je een geconcentreerde verzorgende shampoo gebruikt, is een hoeveelheid shampoo ter grote van ongeveer een euro muntstuk meer dan genoeg.
Ook daar hebben we antwoord op, 'Hoe vaak je je haar idealiter per week wast? Twee à drie keer per week is een goed gemiddelde.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Geef je hoofdhuid rust dan komt 'ie vanzelf in balans waardoor je minder vaak hoeft te wassen. Het duurt ongeveer 2-4 weken voordat je haar gewend is. Geduld! Bijkomend voordeel: Je krijgt meer volume, je haar wordt voller en lijkt dikker als je het minder vaak wast.
Niet eten:
Als je er te veel van eet kan het slecht zijn voor je haar. Makreel bevat namelijk kwik, wat ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt. Suiker: vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, welke juist essentieel zijn voor gezond haar. Alcohol: vermindert de hoeveelheid zink in je lichaam.
Het is beter voor je haar om het minder vaak te wassen, zodat je hoofdhuid hieraan kan wennen. Dit wordt ook wel 'hoofdhuid training' genoemd. Als je – een langere periode – je haar minder vaak wast, zal de talgproductie beetje bij beetje afnemen. Dit kan echter wel maanden duren voordat je enig verschil merkt.
Een conditioner geeft het haar namelijk net even wat meer hydratatie en voeding dan een shampoo. Ook helpt het tegen haarbreuk, pluizig- en droog haar. Je kunt het beste iedere wasbeurt een goede conditioner gebruiken.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten. Zo bestaat je haar hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels.
Zorg ervoor dat je minstens een keer per week een conditioner in je haar gebruikt. Het beste is eigenlijk om altijd een conditioner te gebruiken na het wassen met een shampoo. Kies hierbij het liefst een conditioner in dezelfde lijn als je shampoo.
Probeer je haren maximaal twee of drie keer per week te wassen. Zo was je al je natuurlijke oliën niet weg. Deze oliën hebben je haren nodig zodat ze zich op een natuurlijke manier kunnen beschermen tegen de zon. Je haardos even nat maken kan wel zodat ze weer beter in model liggen, kan natuurlijk wel!
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Het is belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine B en zink zorgen ervoor dat je haar sterk is en groeit. Vitamine B zit onder andere in groente en fruit. Zink zit bijvoorbeeld in noten, kaas en schelpdieren.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.
“Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken. Dit kan leiden tot een jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid, wat ongemakkelijk aanvoelt en er niet fraai uitziet,” aldus de cosmetisch arts.
Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit. Maar, koud water gebruiken heeft ook zijn nadelen. Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet.
Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen. Haar is een niet-levende vezel, waardoor alles wat op je haar blijft zitten tussen wasbeurten er ook óp blijft zitten.
Wanneer je geen conditioner gebruikt en je je ruwe haar vol knoppen gaat kammen, zul je je haar veel sneller beschadigen. Daarnaast zorgt conditioner ervoor dat je haar gezond glanst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat conditioner beschadigd haar en gespleten punten niet kan herstellen.