Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Neem een brikettenstarter en vul deze eens voor de helft en bekijk hoe de temperatuur te regelen is met de schuiven. Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel!
Bij indirect grillen wordt het vlees of de vis niet boven, maar naast het vuur gebraden. Indirect grillen doe je best met een afgesloten barbecue. Het vlees of de vis wordt geroosterd naast de directe stralingswarmte van het vuur.
Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar geen kolen onder liggen, zodat deze rustig garen. Grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden. Langer dan 30 minuten voorbereidingstijd.
INDIRECTE GRILLMETHODE MET EEN GASBARBECUE
Je hoeft alleen de voorste en achterste branders aan te steken en de gerechten in het midden op het rooster te plaatsen. De warmte circuleert zoals in een heteluchtoven en grilt de gerechten gelijkmatig.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Houtskoolbarbecue: spelen met vuur
Barbecueën op kolen zorgt dan ook voor een betere smaak, maar op gas proef je meer het vlees. Een nadeel aan een houtskoolbarbecue is het opwarmen en het op peil krijgen van de temperatuur. Het duurt minimaal 30 minuten in tegenstelling tot 5 minuten bij een gasbarbecue.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Mijn ervaring is echter dat een houtvuur heter wordt dan je je barbecue over het algemeen opstookt. De BBQ knapt hier niet echt van op en ik zou het je dan ook afraden om deze als vuurkorf te gebruiken. Gebruik de BBQ dus gewoon voor het BBQ'en en schaf een mooie vuurkorf aan om een fikkie in te stoken!
Enkele tips voor het barbecueën:
Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen. Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak. Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
De meeste gebruikte en bekende methode is de directe, waarbij hamburgers, saté en speklapjes boven de hete kolen op temperatuur worden gebracht. Bij de indirecte methode wordt het deksel gebruikt, waardoor de barbecue alsware als (rook)oven gebruikt kan worden.
Een plate setter is een keramisch hitteschild wat dient als een barrière tussen het voedsel op de Grill Guru Kamado en het houtskool. Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig.
Welk vlees bak je best als eerste op de barbecue? Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot.
Zorg ervoor dat u de vuurkorf plaatst op een plek ver weg van alles dat vlam kan vatten. Denk hierbij aan dood gras, dode bladeren, schuur of boom. Voor het opvangen van as en houtresten kunt u eventueel een losse bodemplaat bestellen.
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Achterbrander (draaispit brander)
De brander is geschikt voor als de gasbarbecue is uitgerust met een draaispit en hij zorgt er voor dat het vlees gelijkmatig gegaard wordt terwijl het ronddraait. Wat ook handig is aan achterbrander, is dat je deze ook kunt gebruiken als warmhoudzone op het achterste warmhoudrek.
De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien.