Doordat appelazijn bijdraagt aan een betere stofwisseling kan het zijn dat je lichaam minder vetten opneemt en dat je minder snel een hongergevoel ervaart. Verder bevat appelazijn pectine, een vezel die na inname uitzet in je lichaam, waardoor je sneller een vol gevoel kunt ervaren.
Appelciderazijn kent vele voordelen. Het bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloedsomloop.Het reguleert maagzuur en helpt het lichaam verder eiwitten en vetten af te breken. Het bevat daarnaast veel voedingsstoffen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C én er is nog meer.
Voorop gesteld: appelazijn is gezond omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Om er maar even een aantal te noemen: vitamine A, B1, B2, B6, C, E en kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Verder bevat appelazijn belangrijke enzymen, spoorelementen en antioxidanten. Appelazijn wordt gemaakt van geperste appels.
Dagelijks twee glazen appelazijn met water zou helpen om het lichaam te "detoxen", oftewel te reinigen. Ook zou het maagklachten verminderen, de spijsvertering in de darmen ten goede komen en de huid meer laten stralen dan ooit te voren.
Appelazijn kan je ook helpen op gewicht te blijven. Drink elke ochtend een glas lauw water met 2 eetlepels appelazijn en je verdrijft de honger dankzij de pectine in appelazijn. Pectinevezels hebben de eigenschap dat ze uitzetten in je lichaam en zo het hongergevoel iets kunnen verminderen.
Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken. Dit komt doordat de waardevolle eigenschappen van Appelazijn na twee jaar minder effectief zullen werken. Na twee jaar is Appelazijn dus nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de effectiviteit wel verminderen.
Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad. Het is daarom slim om de azijn niet op een lege maag in te nemen en een glas water te drinken als je keel onaangenaam aanvoelt, meldt Medical News Today. Nog meer ellende: de azijn kan effect hebben op medicijnen in de maag.
Na inname van appelazijn ben je sneller verzadigd en heb je minder trek in voedsel, waardoor je minder calorieën zult binnenkrijgen. Een recent onderzoek toont aan dat het dagelijks gebruik van appelazijn kan leiden tot gewichtsverlies, vermindering van de tailleomtrek en vermindering van vet rondom de buikstreek.
Zure producten als appelazijn, grapefruitsap of citroensap breken geen vet af, dat is een fabeltje. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het drinken van zure drankjes invloed hebben op de vetverbranding of helpen bij het afvallen.”
Appelazijn
Appelazijn stimuleert de enzymen in je maag. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt. Neem elke ochtend een lauw glas water met 2 eetlepels ongepasteuriseerde appelazijn.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Mensen die willen afvallen kunnen eens proberen om dagelijks ongeveer 15 ml (één of meer eetlepels) azijn te drinken na de hoofdmaaltijd, of verdeeld over de dag. Baat het niet, het schaadt ook niet.
Appelazijn gebruiken voor je gezondheid
Je kan het zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Veel mensen drinken 's morgens op de nuchtere maag of voor elke maaltijd een glas water met 1 eetlepel appelazijn. Dit zou helpen bij de vetverbranding en bijdragen tot een normale werking van het metabolisme.
Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking is appelazijn een echte favoriet onder mensen die last hebben van acne en puistjes. Het reinigt de poriën diep en balanceert de pH waarde van de huid.
Het azijnzuur in appelazijn helpt om je vetverbranding te stimuleren en je stofwisseling te versnellen. Daarnaast verminder het je trek, heeft het een vochtafdrijvende werking en vermindert het de opslag van lichaamsvetten. Appelazijn komt hierdoor niet voor niets voor in heel veel afslankproducten en detox-kuren.
Appelazijn tegen voetschimmel
Zo zou het ontstekingsremmend zijn en verhoogd het je weerstand. Appelazijn is ook een natuurlijk zuur (azijn). Waar schimmels helemaal niet van houden is van zuur! Daarom wordt appelazijn gezien als een oma weetje over voetschimmel.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Appelazijn & appelciderazijn
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn.
Over het algemeen is appelazijn erg zuur en heeft het een hoge pH waarde (zuurtegraad). Dit kan je tandglazuur aantasten. Het is ook niet voor niets dat na gebruik van een appelazijn vloeistof geadviseerd wordt om je gebit goed te spoelen. Kies je voor appelazijncapsules dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Het bloed heeft een stabiele zuurtegraad, daar zal de appelazijn niets aan veranderen. En de zouten die het azijnzuur kan vormen met mineralen zoals kalium of natrium, zijn goed oplosbaar, dus die vormen ook geen probleem voor de nieren.
Appelazijn zal een hoge bloeddruk verlagen en een verlaagde bloeddruk juist verhogen. Hoe deze werking exact mogelijk is wordt op dit moment onderzocht. Daarnaast stabiliseert appelazijn de suikerspiegel en is het vooral gunstig voor mensen met diabetes.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Drink voldoende water
Meng je water eventueel met een beetje appelazijn, in deze blog leggen we je uit waarom. Zorg daarnaast voor een hoog vitamine C-gehalte. Het beste is dan wel de zure variant van vitamine C. De bacteriën in je blaas kunnen namelijk niet goed tegen de zure variant van vitamine C.