Waarom wordt ballonvaren altijd 's avonds gedaan? Overdag zorgt de warmte van de zon voor thermiek (op- en neergaande bewegingen en turbulentie in de lucht). Dit is gevaarlijk voor een luchtballon. Twee uur voor zonsondergang dooft de thermiek uit en gaat de wind liggen: het ideale moment voor een ballonvaart.
In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.
De atmosfeer is gedurende de dag vaak onstabiel. Ongeveer 2 uur voor zonsondergang en de eerste 2 uur direct na zonsopkomst is er nog geen thermiek, dit is de reden waarom de ballonnen vaak rond deze tijdstippen opstijgen. De tijden schuiven dus mee met de daglichtperiodes.
In verband met klimatologische omstandigheden kan in de periode van maart tot en met oktober alleen tot twee uur na zonsopkomst en 's avonds vanaf twee uur voor zonsondergang worden ballongevaren. In de periode van november tot en met maart kan gedurende de hele dag worden ballongevaren.
Jaarlijks stijgen zo'n achtduizend ballonnen op in Nederland. Volgens de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart komt een ongeval met luchtballonnen niet vaak voor. Het aantal dodelijke ongevallen de afgelopen tweehonderd jaar is op de vingers van één hand te tellen.
Overdag zorgt de warmte van de zon voor thermiek (op- en neergaande bewegingen en turbulentie in de lucht).Dit is gevaarlijk voor een luchtballon. Twee uur voor zonsondergang dooft de thermiek uit en gaat de wind liggen: het ideale moment voor een ballonvaart.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Het is voor een luchtballon gebruikelijk om tussen april en oktober te varen. Ballonvaren kan het hele jaar door, maar tussen april en oktober is het seizoen. Anders dan vaak gedacht wordt komt dat vooral door de gunstige weersomstandigheden in die periode en niet doordat de temperatuur in de winter te laag is.
Ballonvaren is volkomen veilig. In vergelijking met andere luchtsporten is het de veiligste sport uit de luchtvaart. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan rechtop blijven staan of kantellen bij de landing.
De ballonvlucht zelf verloopt zeer rustig zonder enig gevoel van turbulentie of wind. Een luchtballon wordt meegedreven met de wind zodat men zich in de mand in een windstille omgeving waant. De landing is het spectaculairste gedeelte van de ballonvaart. De ballon kan rechtopstaand landen of na enkele keren botsen.
Is het zeer koud daar hoog in de lucht ? HELEMAAL NIET, doordat wij een reusachtige warme luchtbel boven onze hoofden hebben en die warme lucht continu uitstraalt naar ons is het in het rieten mandje meestal niet kouder dan op de grond. Bovendien vaart de ballon mee met de wind, en voelt men dus ook geen wind.
Een ballonvaart duurt gemiddeld een uur. Een ballon is niet te sturen en vaart met de wind mee. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden die de piloot tegenkomt tijdens de vaart kan een ballonvaart daarom iets korter of langer duren.
Veel mensen vragen het zich af kan je hoogtevrees hebben in een luchtballon? Je kan geen hoogtevrees hebben tijdens een ballonvaart. Dit is doordat je geen contact maakt met de grond.
Ballonvaren is mogelijk in verschillende vormen. Het aantal passagiers in de ballonmand varieert van een beperkt gezelschap (2 – 4 personen) tot ballonvluchten met grote luchtballonnen die plaats geven aan 16 personen of meer. Spildooren Ballooning beschikt over een aantal ballons die plaats geven aan grote groepen.
De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond. Met onze hete luchtballon vliegen mij meestal tot maximaal 1000 meter, waardoor de verschillen in temperatuur klein blijven.
We kunnen niet precies aangeven hoe lang een ballonvaart duurt, maar gemiddeld duurt een ballonvaart een uur. De reden dat wij het niet precies aan kunnen geven, is omdat de lengte van een ballonvaart afhankelijk is van zowel de wind als het vinden van een geschikte landingsplaats.
Tussen 1982 en 1993 kwamen 43 ballonvaarders om het leven.Sindsdien vielen er nog 31 doden, de slachtoffers van het recente ongeluk niet meegerekend.
Klopt, maar als het echt hard regent stroomt het langs de ballon de mand in. Ballonvaren met lichte regenval kan wel, maar het zicht zal teruglopen. Daarom ballonvaren we niet met regen. Daarnaast is er soms ook sprake van onweer.
Bij een pleziervaart met een luchtballon zijn woensdagavond drie passagiers in Kinderdijk overboord geslagen en in het water terechtgekomen. Volgens de politie zijn de mensen na hun val met de schrik vrijgekomen en hielden ze alleen een nat pak over aan hun bizarre landing.
Kosten reguliere tickets voor een ballonvaart
De kosten voor een avond- en ochtendvaart liggen op va 180 euro per persoon. Kinderen, wiens leeftijd tussen de 8 en 12 jaar ligt, betalen voor deze vluchten 160 euro per ticket. De reguliere tickets voor een ballonvaart bestelt u eenvoudig via onze website.
De prijs voor een 2 persoons prive ballonvaart is: € 500,- pp.
Om tot stilstand te komen gebruiken wij de mand als "anker". Wanneer de piloot van de luchtballon de landing heeft ingezet zal hij de ballon leeg laten lopen door bovenin een klep, de zogenaamde parachute, te openen. Door het weg laten lopen van de warme lucht verliest de ballon zijn draagkracht.
De bestuurder van een luchtballon heet een ballonvaarder. Hij regelt met de brander het stijgen en dalen.
De afstand die je vaart, wordt bepaald door de windsnelheid. Gemiddeld is de afstand zo'n 10 tot 20 km per vaart, maar in de lucht bevinden zijn meestal luchtlagen met een verschillende richtingen en snelheden.