Om uitdroging van het
Groot stuk tand afgebroken
Bewaar het afgebroken deel in melk. Heeft u geen melk bij de hand? Bewaar het stukje dan in uw mond (tussen de kiezen en wang). Als u het stuk tand goed bewaart, is de kans groter dat de tandarts het afgebroken stuk tand weer aan de rest van de tand kan vastmaken.
Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft.
Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
Uitgeslagen tand nooit bij de wortel pakken
Als het niet lukt om de tand weer terug te plaatsen, kunt u de tand vochtig houden door hem tussen uw kiezen en uw wang of onder de tong te plaatsen. U kunt de tand ook in een bakje melk of in een zoutoplossing (een mespuntje zout in water oplossen) bewaren.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Het is het beste om het stukje voortand in de mond te bewaren. Het speeksel beschermt het afgebroken stukje. Let er natuurlijk wel op dat je het stukje tand niet per ongeluk inslikt! Ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
Kapotte tand of stukje van je tand afgebroken
Breekt er een klein stukje van je tand af omdat je bijvoorbeeld per ongeluk te hard heeft hebt gebeten, dan is dit meestal niet zo'n dringend probleem. Houd het goed schoon en neem in alle rust contact op met je tandarts om je tand te laten herstellen.
Melktanden hebben ook een wortel, de melkkiezen zelfs twee of drie, die meestal een heel stuk langer zijn dan de tandkroon die we zien in de mond.
Indien het terugplaatsen niet lukt, dan moet men zo snel mogelijk naar de tandarts. De tand mag absoluut niet droog bewaard blijven. De tand kan daarbij bewaard worden onder de tong of in een beker met melk. De tijd tussen het uitvallen en terugplaatsen bij de tandarts is zeer belangrijk voor een succesvolle genezing.
Door de druk maakt het lichaam speciale cellen aan, osteoclasten genoemd. Deze cellen lossen de tandwortels van de melktanden op. Als de tandwortel is opgelost, gaat de melktand loszitten en valt hij er uiteindelijk uit. De tand van het blijvend gebit heeft dan genoeg ruimte om zich te vestigen.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
Tijdens het kauwen worden je tanden en kiezen blootgesteld aan enorme krachten. Geen enkele lijmsoort kan zulke krachten weerstaan. Daarom gebeurt het bevestigen van een kroon niet met lijm, maar met een speciaal ontwikkelde composietcement.
Bonding is een tandheelkundig proces waarbij de tand of kies wordt voorbereid op het plaatsen van een (plastische) restauratie of in de volksmond een witte vulling. Na het weghalen van cariës wordt de caviteit, het 'gaatje', voorbereid op het aanbrengen van de bonding.
De meeste volwassenen hebben tussen de 28 en 32 tanden - 14 tot 16 in elke kaak. Deze tanden omvatten 8 snijtanden, 4 hoektanden, 8 premolaren (de twee kiezen direct achter de hoektand) en 8 tot 12 kiezen (waaronder nul tot vier verstandskiezen).
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Uw tanden en kiezen doen de hele tijd pijn. Uw tandvlees is rood en dik. En het bloedt snel. U heeft een vieze smaak in uw mond.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Tandvlees- en kaakbotontstekingen (gingivitis, parodontitis)
Eén derde tot meer dan de helft van de ouderen heeft parodontitis. Bij vergevorderde parodontitis komen de tanden los te staan en kunnen ze zelfs spontaan uitvallen.
Druk een paar minuten met duim en wijsvinger een steriel gaasje op de bloedende lip. Was je handen na het verlenen van eerste hulp. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts: Wanneer het wondje groter is dan 1 cm en misschien een hechting nodig is.