64 gemeenten doen mee om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. Met het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) wil de overheid leren hoe woningen en andere gebouwen in 2050 van het aardgas af kunnen. Het kabinet stelt hiervoor tot 2028 € 435 miljoen beschikbaar.
De duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom begint aardgasvrij wonen met besparen: letten op je energieverbruik, betere isolatie en energiezuinige ventilatie. Bijkomend voordeel is dat je een goed geïsoleerde woning kunt verwarmen met verwarmingswater met een lagere temperatuur.
Aanpak aardgasvrije wijken
In proeftuinen maken deelnemende gemeenten woningen en andere gebouwen aardgasvrij of klaar om later snel aardgasvrij te worden. Het programma bevat een kennis- en leerprogramma voor alle 355 gemeenten. Bekijk hoe het Programma Aardgasvrije Wijken in de praktijk werkt.
Het doel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van grootschalige proeftuinen en een bijbehorend Kennis- en leerprogramma (KLP).
Vanaf 2018 is de wettelijke verplichting voor aansluiting van huizen op het gasnetwerk vervallen. Dit betekent dat gasloos bouwen niet langer alleen een duurzame optie is, maar een verplichting vanuit de overheid. Groothuisbouw is in 2017 al begonnen met gasloos bouwen.
De voordelen van gasloos wonen
Door over te stappen op stroom, kun je ook flink wat geld besparen. Gas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Hierdoor beslaat de gasrekening het grootste gedeelte van de energierekening.
Huis energieneutraal maken
Om je huis energieneutraal te maken, heb je veel meer zonnepanelen nodig en moet je huis echt heel goed geïsoleerd zijn. Verder heb je een systeem nodig om restwarmte terug te winnen. Daarom kost het energieneutraal maken van je huis gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro.
Omdat de gemeenten woningen niet kunnen verplichten van het gas af te gaan, worden geregeld hoge kosten gemaakt om het gasnet voor een paar huizen in stand te houden.
Een transitievisie warmte is een beleidsdocument dat een eerste richting geeft aan de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Iedere gemeente moet voor het einde van 2021 een transitievisie warmte hebben vastgesteld.
Het gaat daarbij om de wijken rond het Confuciusplein, rond Plein '40 - '45, de Van der Pekbuurt, de Vogelbuurt, rond het Waterlandplein en rondom Reigersbos, Holendrecht en Gaasperdam. Per buurt is gekeken wat het best betaalbare alternatief is voor aardgas en op welke termijn dit kan worden gerealiseerd.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Tot en met 2030 is in het Klimaatakkoord de afspraak om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen.
Om volledig van het gas af te kunnen, moeten er nog twee dingen gebeuren, namelijk het vervangen van de huidige cv-ketel door een elektrische warmtepomp en het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat.
Met die transitievisie maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk: wanneer kunnen welke wijken of buurten van het aardgas worden afgekoppeld. Voor de wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maakt de gemeente ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend.
Wat is een wijkuitvoeringsplan? In een wijkuitvoeringsplan werkt de gemeente, samen met andere betrokken partijen zoals de woningcorporaties, de Transitievisie Warmte uit op niveau van de wijk.
Gemeenten zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij eind 2021 een transitievisie warmte klaar hebben. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas
Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht. Volgens Hafner was het relatief eenvoudig voor Noorwegen om hun eigen gas te exporteren in plaats van het zelf te gebruiken: "Er zijn veel bergen in Noorwegen.
Het gemiddelde stroomverbruik zonder gas ligt op 5.430 kWh stroom per jaar. De gemiddelde kosten voor stroom per jaar hangt uiteraard af van de grootte van uw huishouden en de mate van het verbruik. De verbruikskosten voor een woning zonder gas liggen gemiddeld op € 2.672,- per jaar.