Al zijn de mentale en fysieke klachten vaak hetzelfde, de oorzaak is anders. Bij een burn-out heb je geen energie meer omdat je een lange tijd overbelast bent geweest. Je hoge werkdruk levert zoveel stress op dat je niet meer kunt ontspannen. Uiteindelijk wordt de druk te hoog en kun je het niet meer aan.
Bij statisch werk is een slechte houding vaak de opmaat naar overbelasting. En omdat je hartslag omlaag gaat, neemt je stofwisseling af en zenden je hersenen minder prikkels naar je spieren. Je komt in een soort sluimerstand. Gevolg: je gaat in feite hangen en zakt in elkaar.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Wat te doen? In algemene zin geldt dat je intellectuele uitdagingen nodig hebt om voldoening te vinden. De beste oplossing bij een bore-out, of een algeheel gebrek aan uitdaging, is dus om nieuwe dingen te leren. Dit doe je bijvoorbeeld door een cursus te volgen of jezelf doelen te stellen in je werk.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Ga lekker sporten, kom in beweging
Het kost wellicht energie, maar het kan je ook veel energie opleveren. Dit kan een intensieve sport zijn zoals krachttraining of cardio, maar beweging in het algemeen kan voor meer energie zorgen. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga oefeningen in eigen woonkamer.
Meer sport en beweging
Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam. Ook zorgt beweging ervoor dat de niveaus van stresshormonen als adrenaline en cortisol verlaagd worden, waardoor je meer energie krijgt en beter slaapt (5).
Energielekken zijn energievreters waardoor je veel energie verspilt en de energie uit je lichaam wegstroomt. In feite gaat het over verspilling van energie aan acties of activiteiten die niets opleveren.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid. Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Mentale vermoeidheid
Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het voor jou ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin en bent soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Misschien is je darmflora in onbalans of is je lichaam veel energie kwijt aan het ontgiften. Heel veel (vermoeidheids)klachten kunnen tot stand komen door een tekort aan voedingsstoffen. Raadpleeg een professioneel orthomoleculaire voedingsdeskundige voor meer persoonlijke informatie.
Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Maak het jezelf makkelijk
Vertel bijvoorbeeld dat je last van je ziekte hebt, maar er een goede behandeling voor hebt gekregen en ermee hebt leren overweg te gaan. "Als je alleen maar zegt dat je somber bent en last hebt van stemmen in je hoofd, laat je mensen schrikken.