Nicotine is een zeer verslavende stof. Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend.
DE GEVOLGEN VOOR HERSENEN, OGEN EN HET ZENUWSTELSEL
Verder verhoogt roken de kans op Alzheimer, ALS en psychiatrische aandoeningen. Mensen die jong beginnen met roken krijgen eerder last van concentratieproblemen en kunnen hun impulsen minder goed beheersen.
Rokers hebben namelijk vaker te kampen met een depressie dan niet- rokers en mensen met een depressie zijn vaker rokers dan mensen zonder een depressie. 3 Vergeleken met de algemene bevolking leven mensen met een depressie gemiddeld 7-11 jaar korter.
Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn rusteloosheid, angst en stressgevoeligheid. Zodra de roker opnieuw rookt, verdwijnt dit ongemak omdat de hersenen hun dosis nicotine hebben gekregen. Zo wordt de roker gesust.
Je wordt dan onrustig, ongeconcentreerd of chagrijnig. Dit zijn ontwenningsverschijnselen. Wanneer je opnieuw een sigaret rookt, verdwijnen die verschijnselen en voel je je weer goed. Roken helpt dus vooral tegen de stress die je voelt wanneer je lijf geen nicotine meer krijgt.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
Je kunt je nog enkele maanden gespannener voelen dan anders. Ditkomt omdat je lichaam om nicotine vraagt en je moet wennen aan nieuwe gewoontes. Lees hier wat je kunt verwachten wanneer je stopt met roken.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Rokers hebben behoefte aan extra vitamine C, namelijk 35 mg/dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een rokende volwassene komt daarmee op 110 mg. Dit is nodig omdat meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam. Stoppen met roken is natuurlijk de beste oplossing.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Het aantal rokers in Nederland neemt af
2,7% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
Minder roken maakt het risico op longziekten en longkanker kleiner dan bij veel roken. Er zijn minder ontstekingen van de bronchiën en longcellen staan minder bloot aan kankerverwekkende stoffen. Het risico wordt echter niet weggenomen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt ook af.
Wanneer je stopt met roken, kunnen de klachten eerst erger worden. Dit komt door de ontwenning. Na een paar weken merk je dat die klachten uiteindelijk minder worden en zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Angst, een sombere stemming en een gespannen gevoel zijn voorbeelden van ontwenningsverschijnselen.
Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, neemt de kans op longkanker af. Maar het kost tijd om de schade volledig te herstellen.
Het zou handig zijn als je zomaar terug kon naar één sigaret per dag, maar dat lukt eigenlijk geen enkele roker. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten verslavend werkt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen.