De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
Goudhaan. Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa. Hij heeft een opvallende kruinstreep: die is oranjerood bij de mannetjes en citroengeel bij de vrouwtjes.
Deze kolibrie is 5 tot 6 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 1,6 en 2,6 gram; het vrouwtje weegt 0,5 gram meer dan het mannetje. Het mannetje is de lichtste vogel die er is. Het mannetje is groen met grijswitte onderdelen en heeft een iriserende vuurrode kop en keelvlek.
Fitis en tjiftjaf zijn algemeen voorkomende vogels in Nederland. U treft ze vooral in bosrijke gebieden, maar ook in tuinen en parken – met name de tjiftjaf. De fitis vindt u vaker in gebieden met veel struweel, zoals moerasgebieden en duinen waar berken en wilgen groeien; op de zandgronden is hij veel schaarser.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
Ook mussen zijn klein, maar hebben een krachtige snavel. Ze zijn handige klimmers en erg beweeglijk. De koolmees, pimpelmees, kuifmees, glanskop, zwartkop, en de zwarte mees behoren tot de echte mezen. Er is echter een verschil tussen mezen en meesachtigen: bij de meesachtigen horen nog meer soorten.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
De bonte vliegenvanger (Ficedula hypoleuca) is kleiner dan de huismus. Het mannetje is in de zomer meestal opvallend zwart-wit, maar de kleur kan verschillen en sommige mannetjes zijn meer grijsbruin met wit. Zo lijken ze sprekend op het vrouwtje, maar…
De Zwarte Roodstaart is een vogel die je nogal eens in steden aantreft. Een omgeving met stenen, of het nu bergen betreft of flats en huizen, daar houdt ie van. De Zwarte Roodstaart heeft een apart, ietwat krakend liedje.
De sprinkhaanzanger dankt zijn naam aan de zang van het mannetje; een voortdurend rinkelend geluid dat sprekend lijkt op dat van een sprinkhaan. Dat is meteen het enige dat opvallend is aan deze riet- en ruigtebewoner.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.
De kleinste (Bijkolibrie, Mellisuga Helenae) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie (Robijnkeelkolibrie, Archilochus colubris) weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot.
Klimvogels, zoals spechten en boomklevers zijn hippers. Dat zelfde geldt voor bij uitstek in bomen levende zangvogels. Zij zijn erop ingesteld om van tak tot tak te springen en houden op de grond aan die gewoonte vast. Soorten die vooral op de grond voedsel zoeken en nestelen zijn overtuigde lopers.
De tuinfluiter is net zo groot als de koolmees. Hij is bruingrijs op de rug en grijswit op de buik en heeft grijze poten. Meest opvallende is de grijze vlek in zijn hals en de korte stompe snavel. Laat zich niet snel zien, maar is wel vaak te horen.
Geluid. Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig. Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer). Je kunt ze lerenin de volière naar je toe komen om uit je hand te eten.
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
De kraai is één van de slimste dieren op aarde. En ze worden oud voor en vogel, soms 20 jaar. Dat geeft kraaien tijd om veel te ervaren en te leren. Een paar verbluffende voorbeelden van wat ze kunnen, ziet u in 4 leuke kraaienfilmpjes!
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Een voedertafel
Een overrijpe banaan bijvoorbeeld. Daar komen allerlei vogels op af zoals merels. Wel regelmatig de tafel schoonmaken.