Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.
Fruit met haartjes, zoals aardbei en kiwi etc echt pas geven vanaf 1 jaar. Dit omdat deze echt hoog gevoelig/allergeen opwekken bij je kindje door een bepaalde stof.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn. Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3.
Als je baby een maand of 8 is zou je eens kunnen proberen om een rijpe aardbei in stukjes te snijden en deze vervolgens te prakken zodat de aardbei wat meer textuur heeft. Vanaf een maand of 10 zou je ook kleine stukjes rijpe aardbei aan je baby kunnen geven (of zelf laten pakken, nog leuker!).
Vanaf 1 jaar
Als je baby 1 is, mag hij met de pot mee-eten. Je kunt hem bovenstaande producten als snack blijven geven, maar je mag hem nu ook de volgende gezonde snacks geven: Doosje rozijntjes. Gedroogde appeltjes of ander gedroogd fruit.
Je kunt het beste beginnen met de eerste hapjes als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Aardbei-allergie
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien). Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2.
Botanisch zijn zowel frambozen, bramen als aardbeien in feite geen bessen: het zijn samengestelde vruchten. En de aardbei is een schijnvrucht. De echte vruchten van de aardbei zijn namelijk de zaadjes, die moet je zien als een soort nootjes.
Aardbeien en kiwi kunnen een allergische reactie veroorzaken en kiwi is daarnaast vrij zuur, valt onder citrusvruchten.Je kindje kan darmkrampjes krijgen.
Aardbeien in supermarkten bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen als ander fruit. Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
U herkent een ernstige allergische reactie als uw kind heel snel heftige klachten krijgt. Meestal komen de klachten al seconden of minuten nadat uw kind iets ingenomen heeft waarvoor hij of zij allergisch is (bijvoorbeeld eten of medicijnen).In elk geval binnen 2 uur.
Als de klachten komen door een voedsel-allergie, krijgt je kind ook vaak andere klachten. Bijvoorbeeld: mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, loopneus, hese stem, dikker worden van tong en keel. huid: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
Zijn kiwi's voedzaam
Een kiwi bevat 166 % van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Dit is ook veel meer dan andere fruitsoorten. Naast vitamine C voorziet het je baby met kalium, ongeveer dezelfde hoeveelheid als banaan, vitamine A, vitamine E, calcium en folaat.
Het advies voor het eten van voldoende groente en fruit is: kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente.