Patiënten die borstkanker in een vroeg stadium hebben gehad, krijgen soms nog minimaal vijf jaar, nadat ze hiervoor zijn behandeld, aanvullende hormoontherapie. Dat is nodig om de kans dat een tumor terugkeert, te verkleinen.
Afbouwen (steeds iets minder nemen) is niet nodig. Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer je sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Je huisarts berekent elk jaar wat jouw risico is op ziekten van hart en bloedvaten.
Hoe lang duurt behandeling met anti-hormonale therapie? Vrouwen die een aanvullende hormoonbehandeling krijgen, moeten deze medicijnen meestal vijf tot zeven en soms zelfs tien jaar gebruiken om de kankercellen zo goed en zo definitief mogelijk uit te schakelen.
Deze hormonen maakt het lichaam zelf aan. Als een tumor groter wordt onder invloed van hormonen, kan hormoontherapie helpen om de tumor kleiner te maken. Een therapie duurt vaak vijf jaar, soms langer. Hormoontherapie heeft als nadeel dat het veel bijwerkingen kan hebben.
Een groot deel van de patiënten heeft. last van opvliegers, nachtzweten,stemmingswisselingen, een korter lontje,gewichtstoename, vermoeidheid of gewrichtsklachten.
Het ondergaan van hormoontherapie kan zwaar zijn. Zorg daarom dat u goed uitgerust bent, gezond eet en voldoende drinkt. Ook zorgt een goede conditie ervoor dat de hormoontherapie beter verdragen wordt.
De kanker komt terug (recidief)
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Bij uitgezaaide borstkanker kan de behandeling met hormonale therapie levensverlengend werken en klachten verminderen, maar de ziekte niet genezen.
De arts overlegt met u hoe lang de hormoontherapie in uw geval zal duren en welk middel bij u de voorkeur heeft. U profiteert het meest als u de hele behandeling afmaakt. Als u eerder stopt, blijft het opgebouwde effect van de behandeling bestaan. U heeft de medicijnen dan dus niet voor niets gebruikt.
Hormoongevoelige borstkanker kan behandeld worden met hormoontherapie. Hormoongevoelige borstkanker zaait minder snel uit en heeft een betere overlevingskans dan andere soorten borstkanker.
Wat is hormoontherapie? Bij hormoontherapie krijgt u medicijnen die de werking van uw hormonen remmen of blokkeren. Zo overleven kankercellen minder goed of niet. Hormoontherapie kan alleen bij kankersoorten die groeien dankzij hormonen, zoals borstkanker, prostaatkanker, eierstokkanker of schildklierkanker.
Het effect van deze behandeling is omkeerbaar. Als je wil, kun je stoppen met deze hormoonbehandeling. Je puberteitsontwikkeling gaat dan verder.
In tegenstelling tot de chemotherapie of de radiotherapie die de kankercellen snel willen vernietigen, tracht de hormoontherapie ze op langere termijn te doen afsterven door een voor hen ongunstig hormonaal milieu te creëren.
Er zijn voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die niet veilig en effectief zijn als je wordt behandeld. Om een paar voorbeelden te noemen: Sint Janskruid, kurkuma, grapefruit, teunisbloemolie en valeriaan kunnen effect hebben op chemo- of hormoontherapie.
Alternatieve therapie kan uitkomst bieden, denk aan ontspanningsoefeningen of acupunctuur.
Bij borstkanker blokkeert tamoxifen de werking van het vrouwelijke oestrogeenhormoon.Het remt daardoor de groei van de tumor en voorkomt dat er opnieuw borstkanker ontstaat. Na 5 jaar behandeling met tamoxifen is het aantal teruggekeerde borstkankertumoren met de helft verminderd.
In overleg met de behandelend arts wordt doorgaans met Tamoxifen gestopt en wordt het gebruik van calcium en vitamine D supplementen afgeraden.Het helpt niet te stoppen met calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk en kaas. Het verhoogde calciumgehalte in het bloed is het gevolg is van de uitzaaiingen in het bot.
Gebruik van soja bij een hormoongevoelige borstkanker
Soja bevat fyto-oestrogenen waarvan de werking vergelijkbaar is met het vrouwelijke oestrogeenhormoon. Een hoge consumptie van sojaproducten of supplementen op basis van soja worden afgeraden.
Het is ook mogelijk dat je opnieuw borstkanker krijgt. Deze tweede, nieuwe tumor heeft niets met de eerste ziekte te maken. De nieuwe tumor kan dan verschillen van de eerdere ziekte en zich ook anders gedragen. Hierdoor kan ook het behandelplan anders zijn.
Hormoongevoelige uitzaaiingen kunnen worden behandeld met hormonale therapie. Ook kan voor een combinatie van hormonale en doelgerichte therapie worden gekozen. Als de uitzaaiingen niet meer op de therapie reageren, kan de arts ervoor kiezen over te stappen op chemotherapie.
Het proces wat je doormaakt zal zowel lichamelijk als psychisch zijn sporen achterlaten. Je hebt daarom ook een flinke periode nodig om te herstellen. Het herstel van borstkanker duurt gemiddeld een jaar. Dat is ongeveer net zo lang als de behandeling meestal duurt.
Ontdekking van terugkerende borstkanker
Als er een vermoeden is van een terugkerende tumor wordt een biopsie of punctie uitgevoerd, soms aangevuld met een echografie. Uit deze onderzoeken wordt vastgesteld of er inderdaad sprake is van een terugkerende tumor.
Op die plek ontstaat dan ook een tumor. Deze tumor is dan een uitzaaiing van de borsttumor. Uitzaaiingen bij borstkanker ontstaan het vaakst in de botten, en ook in de longen, lever, hersenen en lymfklieren.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).