Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren.Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Koop je iets tweedehands, dan verleng je de levensduur van een kledingstuk. Het wordt niet verbrand en hierdoor komen er minder afvalstoffen vrij. Tegelijkertijd geniet een ander van een kledingstuk waar hij of zij blij van wordt. Een stuk voordeliger!
Bij veel tweedehandswinkels moet kleding gewassen en gestreken gebracht worden, sommige winkels wassen de kleding zelf ook nog én daarnaast kan je de kleding zelf thuis natuurlijk ook nog een wasbeurtje geven. Daarna is het hartstikke fris!
Tweedehands kleding is duurzaam omdat je de levensduur van de kleding verlengt. Het kledingstuk krijgt een tweede leven. Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu.
De nadelen van tweedehands kleding
Al is het maar één kledingstuk of accessoire. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je na uren struinen toch met lege handen naar huis gaat. Wat op sommige momenten ook vervelend kan zijn wanneer je naar iets specifieks op zoek bent, dit nergens kan vinden.
Uit onderzoek blijkt dat je door textiel te recyclen gemiddeld 3,4 kilo aan CO2 bespaart. Simpelweg omdat er daarvoor geen nieuwe kleren gemaakt hoeft te worden. Steeds meer modemerken maken ook gebruik van gerecycled textiel omdat het steeds beter kan worden hergebruikt.
Waarom hergebruik milieuwinst geeft
Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Reken dan 60-80% van de oorspronkelijke verkoopprijs. Heb je het item wel gedragen, maar ziet het er nog heel goed uit? Ga dan voor een bedrag dat 40-60% van de verkoopprijs is.
Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd.
Een muffe geur verwijderen is kinderspel
Hang ze een paar uurtjes buiten aan de wasdraad (op een droge dag). Stop de kleren opnieuw in de wasmachine en voeg alleen een kopje azijn toe. Normaal is de geur er dan uit. Als de kleding opnieuw droog is, kun je ze opnieuw met wasproduct wassen.
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.
H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Tips om zelf je kleding online te verkopen:
Wees eerlijk of kleding 'nieuw', 'zo goed als nieuw' of 'gebruikt' is. Maak meerdere foto's van het item in verschillende outfits. Spreid je kansen door het kledingstuk op meerdere platformen aan te bieden. Wees reëel in het vaststellen van de prijs.
Maar welke jaren zijn nu officiële vintage jaren die zijn gedeclareerd? De afgelopen 50 jaar waren dit de algemene vintage jaren: 1960 , 1963 , 1966 , 1970, 1975, 1977, 1980 , 1985, 1991, 1992, 1994 ,1997, 2000, 2003 en 2007, 2009, 2011 en 2016.
Zelfs aan nieuwe voorwerpen hangt soms een labeltje met 'vintage'. De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een 'minimale ouderdom' van 25 tot 50 jaar aangehouden.
Het verschil tussen vintage en brocante zit hem in de staat van het product. Een doorleefd uiterlijk is kenmerkend voor brocante items, terwijl er van vintage items juist wordt verwacht dat zij in gave staat zijn.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.
Je kunt ook kleding ruilen of lenen van je zus, een goede vriendin of iemand anders met wie je een gedeelde kledingsmaak hebt. Ook Lisa is fan van deze optie: “Ik leen al jaren kleding van mijn moeder. We hebben dezelfde maat én dezelfde kledingstijl: ideaal toch? Minder kleren kopen is dus echt niet zo moeilijk.”
Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen. Voor elke kilo krijg je 0,65 euro.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.