Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is.
De handdouche zit ongeveer halverwege de douche, qua hoogte. Vaak op een glijstang, maar soms ook vast op de wand. In de beide gevallen is er sprake van een handdouche die u in de hand kunt nemen om het lichaam schoon te spoelen of de douche zelf schoon te maken.
Een waterbesparende douchekop in Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.
Met een waterbesparende douchekop - ook wel spaardouche genoemd - douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Met een waterbesparende douchekop help je zowel het klimaat als je portemonnee.
Wil je warm water in twee badkamers tegelijk gebruiken? Dan adviseren wij je om een CW6 cv-ketel aan te schaffen. Met een CW6 ketel ben je altijd verzekerd van heerlijk warm water als er in het huis op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd gedoucht wordt.
Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen.
De oplossing zou zijn om een douchekop te kopen die uw waterdruk gemakkelijk met 200% verhoogt! Als de waterdruk in de douche te zwak is, is er een eenvoudige oplossing. Koop een douchekop met een krachtige straal. Deze modellen zijn erg praktisch omdat ze de waterdruk in de douche tot wel 200% verhogen.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Twee minuten koud douchen kost 19 liter water: 0,03 euro. Negen minuten warm douchen kost 85 liter water en 0,35 kubieke meter gas: 0,41 euro. Koud douchen bespaart dus 0,38 euro per douchebeurt: 138 euro per jaar. Maar het levert meer op, namelijk tijdwinst.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Gasverbruik tijdens vakantie
De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.
Het belangrijkste verschil tussen een CW4 en een CW5 ketel is dat een CW5 ketel op meerdere plekken tegelijkertijd warm water kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een persoon aan het douchen is, en de ander de afwas doet. Het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt, is echter niet onbeperkt.
Intergas Xtreme 36 CW5
De Intergas Xtreme 36 CW5 is de best geteste CW5 ketel van 2022, met een testscore van 7,9. De ketel levert veel warm water, zodat je dagelijks kunt genieten van een heerlijke stortdouche of het gebruik van een bad. Daarnaast is deze ketel extra zuinig in het gebruik van tapwater.
Een combiketel zorgt voor het verwarmen van jouw woning en zorgt voor warm water uit de kraan, douche of bad. Een singleketel daarintegen verwarmt alleen jouw woning. Voor een singleketel kun je kiezen voor een bijpassende externe boiler.
Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar. Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.
Het maakt dus niet uit voor welk merk je kiest, het is vooral belangrijk dat jij het design mooi vindt en dat het past bij de stijl die je in huis wilt. Buiten het design zit er niet veel verschil tussen Grohe en hansgrohe, de kwaliteit van beide merken is hoog.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.