Sint-Janskruid kan de werking van geneesmiddelen versterken of verzwakken en na gebruik zelfs zonnebrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom moet op de verpakking van middelen die dit kruid bevatten sinds 12 april 2021 verplicht een waarschuwing staan.
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva. Dat deze wisselwerkingen kunnen optreden is al langer bekend.
RIVM adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid. Voedingssupplementen en thee met sint-janskruid kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
Belangrijk om te weten over sint-janskruid
Sint-janskruid verbetert de stemming. Sint-janskruid is een kruidenmiddel. Andere benamingen zijn hypericum of St John's wort. Bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten.
Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) en medicijnen werken bij een depressie even goed. Door psychotherapie leert u wat u het beste kunt doen als u zich somber of depressief voelt. Als u zich in de toekomst nog een keer zo voelt, kunt u die adviezen weer gebruiken.
Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
conclusie. Het is inmiddels genoegzaam aangetoond dat bepaalde hypericumextracten in een dagdosis om en nabij 900 mg bij ambulante, licht tot matig depressieve patiënten antidepressief werkzaam zijn.
Sommige bevatten alleen hypericine, maar blijken toch werkzaam. Ongeveer 20% van de hypericine wordt geabsorbeerd en komt na 1 à 2 uur in de bloedstroom. Hypericine heeft een relatief lange halveringstijd en blijft meer dan 24 uur in de bloedstroom.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie.
Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking.
Deze zijn in Nederland sinds 2010 in de handel en zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidensupplementen. Deze kunnen zonder recept bij de apotheek, drogist of andere winkels gekocht worden.
In de homeopathie kennen we het geneesmiddel Hypericum, gemaakt van het Sint-Janskruid, als een goed EHBO-middel bij zenuwpijnen als ischias, gordelroos of bij pijnen in zenuwrijke gebieden na een operatie. Ook wordt het toegepast na een verwonding van een zenuwrijk vingertopje of bij een val op het stuitje.
Sint-janskruid draagt bij tot ons emotioneel welzijn en ondersteunt een gezonde nachtrust. De actieve stof uit saffraan ondersteunt een positief gemoed en de algemene relaxatie.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
Er is ook een kans dat als er niet daadwerkelijk sprake is van een depressie of een angststoornis, de antidepressiva juist een averechts effect hebben. Veel mensen die te maken hebben met moeilijke levensomstandigheden kunnen zich ook lang somber of zelfs depressief gaan voelen.
Bij Vitaminstore vind je de beste Sint Janskruid supplementen. In ons assortiment vind je plantaardige Sint Janskruid capsules en Sint Janskruid tabletten. Bestel gemakkelijk online bij Vitaminstore.
Het kruid is genoemd naar Sint-Jan, omdat het hoogtepunt van de bloei op 24 juni, de feestdag van Sint-Jan valt. Aan het kruid werden allerlei magische krachten toegedicht, bijvoorbeeld bond men het op daken om te beschermen tegen onweer.
Een plant waarmee Jacobskruiskruid vaak verward wordt, is sint-janskruid en boerenwormkruid. Deze planten zijn ook waardevol voor de biodiversiteit en niet giftig.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer.
Valeriaan (Valeriana Officinalis)
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.