De Persicaria polymorpha is een zeer forse plant met geurende roomwitte bloempluimen en vrij grof blad aan holle stengels. Hij groeit breed uit en heeft veel ruimte nodig, maar woekert niet.
De Japanse variant staat erom bekend dat deze enorm woekert, maar dat is met de Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente' niet het geval.
Duizendknoop Persicaria amplexicaulis 'Firetail', ook wel 'Speciosa' genoemd is een van de mooiste in het assortiment. Deze cultivar heeft langere rode bloeiaren. De plant wordt ook vaak hoger (zeker 120 cm), maar de bloeitijd is iets korter dan van de soort.
De invasieve exoot groeit dwars door rioleringen en funderingen heen en is moeilijk te bestrijden. Wie deze plant ooit in zijn tuin heeft gehad, zal hem niet gauw vergeten. De Japanse duizendknoop, door de IUCN aangewezen als een van de honderd invasiefste soorten ter wereld, laat zich namelijk niet zomaar verdringen.
De Duizendknoop laat zich goed combineren met siergrassen, maar ook met andere najaarsbloeiers, zoals aster, zonnehoed, dropplant of phlox. Bekijk ook eens onze drie borderpakketten waar we ook persicaria aan toegevoegd hebben: Borderpakket roze, Borderpakket rood en Borderpakket paars/roze.
Kies dan ook andere soorten planten zoals eenjarige planten en bollen. Deze zorgen voor extra veel kleur in de border. Denk aan tulpen, gladiolen, dahlia en andere zomerbloeiende bollen. Kies een thema voor je border: bijvoorbeeld een border met geurende planten, een vlinderborder of border in een bepaalde kleur.
Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel. De meeste wortels zitten binnen een centimeter of 50 onder de grond, maar als de grondwaterstand laag is, kunnen de wortels wel 3 meter diep de grond in gaan. En in sommige gevallen zelfs wel tot 7 meter!
De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die in een razend tempo om zich heen groeit. Niet iedereen is blij met deze plant in zijn of haar tuin omdat hij voor veel schade kan zorgen.
Varkens (Bonte Bentheimers) worden ingezet om de duizendknoop te bestrijden. De varkens eten stengels, bladeren en beschadigen wortels door het wroeten in de grond. Voor de gezondheid van de varkens is het belangrijk dat het dieet niet uitsluitend uit duizendknoop bestaat.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
Japanse duizendknoop die in bermen groeit, ontneemt automobilisten het zicht waardoor extra gemaaid moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook veroorzaakt de plant economische schade bij jonge aanplant in de bosbouw. De Japanse duizendknoop is ook schadelijk voor de biodiversiteit.
De kleuren en groeiwijze van de Persicaria amplexicaulis zijn uitstekend te combineren met andere vaste planten zoals Echinacea purpurea (Zonnehoed) en Monarda. De Duizendknoop groeit goed in elke goede tuingrond. De plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw op een wat vochtige grond uit de voeten.
Geschubde mannetjesvarens zijn mooi polvormend en woekeren niet. Deze soort mag dan ook niet ontbreken in een bos- en schaduwtuin.
Deze P. bistorta zal max.20 cm diep gaan met zijn uitlopers en het is niet zoals bij bamboe die door alles heen zal groeien. Er zijn nog andere woekeraars in zijn familie zoals de Fallopia maar van de Persicaria amplexicaulis hoef je geen schrik te hebben.
Voor elke m2 plant u 7 Persicaria amplexicaulis. Voor 50 m2 adviseer ik dus om 350 planten aan te planten. De afstand is ongeveer 30 cm, om op elke m2 7 planten te planten. Zorg er enkel voor dat de planten gelijkmatig verdeeld staan door de tuin, zodat ze allemaal genoeg ruimte hebben.
Ontkiemende of opnieuw uitlopende duizendknopen zijn rood van kleur. Als de scheut verder groeit ontstaan jonge, licht zigzaggende stengels met aan weerszijden om en om bladeren langs de stengel. De plant bloeit in augustus en september met crèmewitte (soms wit-roze) kleine bloemen.
Ooit ingevoerd als tuinplant uit Japan, nu op de Europese lijst voor meest invasieve soorten. De Japanse Duizendknoop verdringt bestaande planten en kan door scheuren van funderingen groeien en door asfalt breken. De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig.
Wat moet je doen als je Japanse duizendknoop aantreft? Voor kleine groeiplaatsen (<1 m²): Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval).
De Japanse duizendknoop is zeer invasief en verspreidt zich gemakkelijk in stedelijk groen, bermen, tuinen en natuurgebieden. De plant is schadelijk omdat hij door zijn grote groeikracht een negatief effect heeft op de biodiversiteit.
Het kan bijvoorbeeld als een verborgen gebrek gezien worden bij de verkoop van een huis of bouwgrond. Overigens is er nog geen wetgeving in Nederland rondom de Japanse duizendknoop.
Japanse duizendknoop groeit enorm snel. Als plantendelen op vochtige bodem terecht komen ontwikkelen ze zich direct tot een nieuwe plant. De rode stengels kunnen tot 10 cm per dag groeien.
Wilt u zelf Lavendel planten combineren? Denk dan aan combinaties met Zonnehoed, Vrouwenmantel, Tuingeraniums, siergrassen of Hortensia struiken. Of maak een laag haagje van Japanse hulst Ilex rond uw Lavendel plantvakken.