Die plekken kun je schoonmaken met een afwasborstel, warm water en afwasmiddel of allesreiniger. Ook de rest van de bak en de tralies kan je even goed schoonwassen en -borstelen. En ook het eetbakje en speelgoed, en wat er verder in de kooi staat, kun je met water en schoonmaakmiddel behandelen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen. Wanneer je de bodembedekking verwijderd kun je het verblijf van de hamster goed schoonmaken voor je deze weer opnieuw gaat vullen. Bij het schoonmaken van de hamsterkooi maak je ook direct alle onderdelen schoon.
Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Naast een geschikte bodembedekker, is nestmateriaal ook heel belangrijk voor een warm nestje. Gebruik hiervoor Ferplast katoen.
Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. U kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster kunnen zijn.
In plaats van wassen met water, houdt je hamster van een zandbad. Geen zandbak, maar een zandbad. Ze gebruiken het zand om hun vacht mooi en schoon te houden, en doen dit ook helemaal zelf. Mocht jouw hamster nou stinken naar urine of iets anders, vul dan een bakje met zand en zet het in de kooi.
Bij de dwerghamsters is een specifieke opdeling gemaakt in soorten die sociaal zijn en soorten die dat niet zijn. De commissie heeft besloten dat dieren die je samen kunt houden een groter risico vormen op overbevolking. Deze dieren kunnen zich zeer snel vermeerderen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Hamsters drinken vrij weinig. Gemiddeld drinken ze 4 ml tot 6 ml per dag. Dit verklaart waarom je ook geen grote drinkfles nodig hebt. Het is sowieso altijd verstandiger om voor een klein hamster drinkflesje te gaan.
Hoeveel hamsters precies eten is afhankelijk van hun formaat, maar over het algemeen eten hamsters één of twee theelepels gemengd droogvoer per dag.
HAMSTEREN. Zoals we weten Hamsteren Hamsters om hun voeding bij elkaar te sprokkelen. Waarom hamsters hamsteren is veel onderzoek naar gedaan en men is het erover eens dat de reden hiervoor met name tijdsbesparing is. De dieren gaan er elke nacht op uit om naar eten te zoeken.
Papier en hooi zijn hierbij prima bruikbaar. Het goedkoopst is om toiletpapier of keukenpapier te nemen. Dit papier houdt de hamster niet alleen warm, hij kan er ook zonder gevaar lekker aan knagen om er een nestje van te maken. Kies wel voor niet-geparfumeerd papier dat niet is voorzien van patronen en afbeeldingen.
Als een hamster echter hyperactief is en repetitief gedrag vertoont kan dit ook duiden op stress. Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Nee. Er zijn altijd uitzonderingen, maar gewoonlijk houden hamsters absoluut niet van zwemmen. Ze kunnen er verkouden van worden, dus ze komen echt niet graag in aanraking met water.