Snel en Gemakkelijk: Duursport energy gels zijn zeer gemakkelijk te gebruiken tijdens het wielrennen. Je kunt ze eenvoudig meenemen in je fietsshirt of zadeltas en snel consumeren zonder dat je veel tijd kwijt bent aan kauwen of verwerken van voedsel.
Neem voordat je vertrekt ongeveer 250 ml sportdrank plus een energy gel, zodat je tijdens de training over voldoende energie beschikt. Om je energie op peil te houden neem je 125 ml isotone sportdrank per 15 minuten, mocht je bijvoorbeeld meerdere series doen kun je in de rust tussen de series nog een extra gel nemen.
Kies voor een isotone sportdrank
De ideale sportdrank voor tijdens het fietsen is een isotone sportdrank. Dit komt doordat deze sportdrank evenveel opgeloste deeltjes bevat als in het bloedplasma, waardoor zowel vocht als koolhydraten snel worden opgenomen in de darmen.
Met een Pepti gel heeft een beginnende loper al genoeg aan 1 gelletje per uur.Een zeer ervaren loper kan er wellicht 2 nuttigen. Een betere optie naar mijn idee is om 2x een IsoPro gel te nemen om de opname per uur te verspreiden.
Een energy gel geeft zogenaamde snelle suikers af aan het bloed, waardoor er direct een energiepiek ontstaat, die vervolgens na 20-30 minuten ook weer heel snel daalt. Het is dan belangrijk om je hartslag te laten zakken of snel weer energie aan te vullen.
Waarom een gel? Water houdt je vochtbalans op peil, maar geeft geen energie.Met een banaan of reep kun je je energievoorraad aanvullen, maar helaas gaat hardlopen vaak slecht samen met eten. Daarom kiezen hardlopers steeds vaker voor een gel: hoog energetisch krachtvoer in vloeibare vorm.
De Hydrogel-technologie in de gel van Maurten zorgt ervoor, dat de sportgel direct naar hydrogel wordt omgezet door het zuur in de maag. De hydrogel verzekert, dat de voedingsstoffen gemakkelijk door de maag en darmen getransporteerd worden. Hierdoor worden de voedingsstoffen zo snel en zo effectief mogelijk opgenomen.
Waarom eten wielrenners winegums? Winegums zitten vol koolhydraten en suikers. Deze suikers worden omgezet in glucose en de glucose wordt weer opgeslagen in de spieren en de lever. Om goed te kunnen presteren hebben onze spieren glucose nodig.
Stimulerende middelen zoals amfetaminen worden veel gebruikt in het wielrennen, maar ook bijvoorbeeld voetbal en atletiek. Het gevolg van het gebruiken van deze stimuli is een verbeterd uithoudingsvermogen, door het gevoel van vermoeidheid en pijn te verminderen. Daarnaast kunnen gebruikers zich beter focussen.
Gelukkig is fietsen een uitstekende cardio workout, waarmee je goed kunt afvallen. Fietsen verbetert de gezondheid van het hart, de longen en je bloeddoorstroming. Bovendien helpt fietsen vet en calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.
Fietsen is goed voor uw algehele conditie
Met 3 maal per week 45 minuten fietsen kunt u uw biologische leeftijd met 9 jaar verlagen. U verkleint bovendien de kans op vervelende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Met een rondje van 30 à 60 minuten kunt u al het nodige vet verbranden.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
De 'gewone' fiets vs elektrische fiets
Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: u weegt 70 kg en u fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou u 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!
Een gel was immers veel makkelijker te consumeren tijdens een hoge inspanning dan een reep, was de gedachte. De naam zegt het al: een sportgel is een gel, of een stroperige substantie, voorzien van koolhydraten en soms ook water, mineralen en zelfs cafeïne.
- Zuig de gel op door het tuitje. - Neem de gel in meerdere keren (om eventuele spijsverteringsproblemen te voorkomen). Wij raden aan om elk kwartier een slok te nemen, en er ook altijd wat water bij te drinken. - Als je na je sessie nog gel over hebt, blijft die nog twee weken na opening goed.
Wat zit er in een energy gelletje? Waar een gelletje vroeger puur een plons suiker was - dit zorgt voor een zo snel mogelijke energieboost - zit er tegenwoordig veel meer in een energy gel. De meeste gels bevatten ongeveer 100 calorieën, 22 tot 28 gram koolhydraten en tussen de 20 en 50mg cafeïne.
Voordelen van sportgel
Met een sportgel kan je snel je glucose aanvullen. Je hoeft niet te kauwen en het hoeft niet afgebroken te worden in je maag. Hierdoor worden de koolhydraten erg snel opgenomen door je lichaam. Een groot voordeel van een sportgel is dat je het makkelijk mee kunt nemen.
Energiegel is een gel op basis van snelle koolhydraten. De gel kun je nemen tijdens duursport, zodat je beter presteert. Dit komt doordat je je lichaam een koolhydraten boost geeft. De energiegel neem je bijvoorbeeld elk uur van een marathon in, of op gevoel als je merkt dat je net dat extra beetje energie nodig hebt.
Vanuit die gedachte is de energie gel ontstaan: zodra het lichaam nauwelijks nog in staat is een inspanning te leveren / voeding om te zetten naar energie kan je gebruik maken van een gel. De geconcentreerde samenstelling zorgt voor een snelle energieboost, die vaak 30-60 minuten aanhoudt.
In een sportgel zit gemiddeld zo'n 20 gram koolhydraten. Theoretisch zou je 3 gels per uur kunnen nemen, dus om de 20 minuten. Dit moet je echter wel trainen, want soms kan een lichaam maar 2 gels per uur aan.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.