Een denkfout is een traject die zich telkens herhaald in de hersenen bij het maken van een beslissing, het vormen van een oordeel, etc. Denkfouten zijn ontstaan doorheen onze evolutie zodat we niet bij iedere keuze of oordeel lang moeten nadenken maar sommige dingen kunnen doen op automatische piloot.
Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken. Ze zijn: Automatisch: de gedachten komen zomaar in je op, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Eenzijdig: ze zijn gebaseerd op enkele feiten en laten andere (tegengestelde) feiten buiten beschouwing.
Vaak komen negatieve gedachten door je interne criticus: het stemmetje van binnen. Het oordeelt de hele dag door en keurt van alles af. Het zegt bijvoorbeeld dingen als dat kan je vast niet of sjongejonge, dat had wel wat (vul maar in:) sneller/beter/mooier/ bijdehanter/eleganter gekund.
Gedachten zijn niet 100% te controleren. Wanneer je dit wel probeert te doen, werkt het averechts. Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af. In de wetenschap noemen ze de opkomende gedachten ook wel intrusies of mind-pops.
Een pessimist: Gaat uit van slechte of ongunstige ontwikkelingen of resultaten in de toekomst. Heeft weinig vertrouwen in het leven en neemt aan dat er altijd wel iets fout zal gaan.
Te veel piekeren leidt tot stressklachten en dit heeft gevolgen voor je gezondheid en welzijn. Piekeren gaat vaak gepaard met slechter slapen, verminderde concentratie, vermoeidheid, een onrustig en opgejaagd gevoel.
Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten uit je hoofd kan halen. Tijdelijk niet kunnen nadenken is onschuldig en gaat vanzelf weer voorbij. Vaak hangt het samen met vermoeidheid, stress, somberheid of angst. Soms kun je gaan denken dat anderen op de hoogte zijn van jouw gedachten.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Gedachten waar je normaal gesproken niet echt bij stil staat, worden automatische gedachten genoemd. Ze zijn er wel, maar u denkt er niet echt over na. Door er echter bewust bij stil te staan is het mogelijk om ze boven tafel te krijgen.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag.
Waarom spreekt men tegenwoordig van cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie bij depressie
CGT wordt tegenwoordig ook vaak ingezet om ervoor te zorgen dat mensen niet meer terugvallen in een depressie. Als je geen depressieve klachten meer hebt, maar wel een depressie gehad hebt, kun je met CGT dus preventief behandelt worden.
Ga dan uit bed en ga iets doen wat ontspannend of saai is. Bijvoorbeeld lezen of luisteren naar rustige muziek. Het liefst in een andere kamer. Ga niet iets actiefs doen, ga dus bijvoorbeeld niet schoonmaken of sporten.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Bij rumineren wordt het voedsel herkauwd en doorgeslikt of uitgespuugd. De eerste symptomen kunnen zich al voordoen in de zuigelingentijd, maar ook in de kindertijd, adolescentie of op volwassen leeftijd.
Een drukgevoel boven op je hoofd is meestal een teken van dat een verstoorde doorbloeding in het achterdeel van het brein. Het komt voor bij 75% van de mensen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom en ook vaak na een hersenschudding/whiplash met blijvende klachten.