Huishoudalcohol staat ook bekend om zijn eigenschappen als ontvlekker. U kunt ermee alle soorten vlekken verwijderen: koffie, fruit, wijn, inkt, chocolade, vet, gras, verf. Het gebruik ervan is dan ook aanbevolen op stoffen, ook de meest kwetsbare, op kleding en op tapijten.
Wat is desinfectie? Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Het wordt gebruikt om vaste stoffen op te lossen, om harde substanties vloeibaar te maken en om geuren te verspreiden. Naast water zijn alcoholen een bekende groep oplosmiddelen. , ontsmettingsmiddel (bacteriedodend), schoonmaakmiddel en brandstof.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Belangrijk is in dat het alcoholgehalte minimaal 80% moet zijn. Wanneer desinfecterende handgel minstens 60% alcohol bevat, kan de gel al effectief zijn maar hoe hoger het percentage des te effectiever de handgel werkt. Mits je je handen goed insmeert of wast, kunnen ze dan alle ziektekiemen en bacteriën doden.
Alcohol 70% – 99%
Cellen van bacteriën en schimmels bestaan hoofdzakelijk uit bestandsdelen die vallen onder vetten, koolhydraten, eiwitten of nucleïnezuren en vallen dus uiteen wanneer ze in contact komen met alcohol.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die veel aangeraakt worden, één keer per dag ontsmetten met bleekwater. Denk maar aan lichtschakelaars, deurklinken, trapleuning, waterkranen, het toilet, tot de tafel en het nachtkastje.
Methylalcohol of methanol (CH3 OH) is zo'n andere soort alcohol. Het ziet er hetzelfde uit als ethylalcohol maar is veel giftiger. Het zit onder anderen in spiritus. Methylalcohol is giftig voor de zenuwen.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Alcohol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Het drinken van alcohol verhoogt de kans op: hoge bloeddruk. boezemfibrilleren en boezemflutter. hartfalen.
Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken. Voortijdige huidveroudering wordt normaal vooral door overvloedig zonlicht veroorzaakt. Maar ook overmatig alcoholgebruik en slechte voedingsgewoontes kunnen dit in de hand werken.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Met heet water en gewone zeep, soda (natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat) of een detergent maakt u net zo goed schoon. De keuken wordt niet 100% steriel, maar dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. De meeste bacteriën zijn onschadelijk en zelfs nuttig.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt. Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.