Voetklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Namelijk het dragen van verkeerde/slechte schoenen, een trauma, of door een afwijkende stand van de voeten en/of tenen. Bij verkeerde schoenen kan men denken aan te kleine of krappe schoenen en aan naaldhakken.
De voetpijn trekt doorgaans binnen een aantal dagen weer weg. In dat soort gevallen hoeft u niet naar de huisarts. Wanneer de voetpijn echter alsmaar erger wordt of zo nu en dan heel heftig van aard is, dient u een afspraak bij de huisarts te maken.
Voetklachten bij staand werk
Als je je voeten langdurig eenzijdig belast, hebben de gewrichten, pezen en ligamenten het zwaar te verduren en kunnen ze overbelast raken. Mensen die veel stilstaan en lopen tijdens hun werk hebben aan het eind van een werkdag sneller last van drukpijn en pijngevoeligheid onder de voet.
Afhankelijk van de oorzaak van de klachten in de voorvoet kan een overbelasting vanzelf overgaan, maar vaak keert de pijn gemakkelijk terug. Het dragen van de verkeerde schoenen is een veel voorkomende oorzaak. Zorg ervoor dat u op goede, stevige schoenen loopt en houd rekening met de belasting van uw voeten.
Bij voorvoetpijn maakt het veel uit welke schoenen je draagt. De ene schoen geeft meer pijn dan de andere. Schoenen met hakken geven altijd meer pijn, omdat de hak leidt tot een hogere druk onder de voorvoeten. Hoe hoger de hak, hoe meer druk onder je voorvoet.
Veeg langzaam over de voeten van boven naar beneden en maak cirkelvormige bewegingen met uw vingers. Houd met één hand de hiel vast, en beweeg met de andere hand de voet zachtjes rond de enkel. Zet de voet terug en laat deze weer rusten op het oppervlak. Begin met het zachtjes knijpen in de voeten.
Gezondheidsklachten na langdurig staand werk
De mogelijke gevolgen van langdurig staan op het werk zijn niet te verwaarlozen en gaan van lage rugklachten en pijnlijke gewrichten tot pijn aan de heupen, knieën en voeten. Ook gezwollen enkels, vermoeide benen, spataders en nachtelijke beenkrampen komen voor.
Symptomen vermoeide voeten
De vermoeidheid uit zich in een zwaar gevoel in de voeten wat zich met name aan de onderkant van de voetzool bevindt. Vaak is er ook sprake van een branderig gevoel in de voeten. Soms is er ook kramp aanwezig in de voeten of in de kuiten.
De symptomen van artrose in de voet kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn en stijfheid in de voet, zwellingen in de voet, botvergroeiingen en moeite hebben met bewegen. Artrose in de voet kan in ieder gewricht van de voet ontstaan, maar komt vaak voor in de enkel, de grote teen en de gewrichten rond het middenvoetsbeentje.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Symptomen van een ontsteking zijn pijn, zwelling, vocht en roodheid. Bij een peesontsteking merk je met name de pijn, op echobeelden kan er ook zwelling vastgesteld worden. Veel mensen omschrijven de pijn als een stekende of zeurende pijn rondom de binnen- of buitenkant van de enkel.
eelt voeten
Eelt is een soort beschermlaag waardoor de opperhuid niet beschadigd. Te veel eelt kan branderig aanvoelen en pijnlijk zijn. Veel staan, overgewicht, ouderdom kunnen oorzaken zijn van te veel eelt. Te kleine schoenen en zelfs te grote schoenen kunnen eelt klachten veroorzaken.
Hoe je voet contact maakt met de grond en hoe je hem afwikkelt, kun je zichtbaar maken met een blauwdruk. Dat is een soort stempel van de voet op de ondergrond. Vergelijk je de blauwdrukken van veel verschillende voeten met elkaar, dan kun je allerlei voettypes onderscheiden.
In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Liggen of zitten is net zo slecht of net zo goed. Het is net zo slecht, omdat je in beide gevallen niet beweegt. De mens is ook gemaakt om te bewegen. Indien je te veel zit of ligt, kun je lichamelijke klachten krijgen.
Werknemers moeten zich volgens de FNV houden aan de volgende vakbondsnorm: Zittend werk – niet meer dan 2 uur achter elkaar zitten en maximaal 5 uur per dag zittend werken. Staand werk – niet meer dan 1 uur achter elkaar staan en maximaal 4 uur per dag staand werken.
Elke dag twee uur staan in plaats van zitten zou de bloedsuikerspiegel met 2% verbeteren, het cholesterolgehalte met 6% en de triglycerides met 11% doen zakken. Voor vrijwel alle uitkomsten waren de effecten nog beter wanneer de mensen in plaats van zitten of staan twee uur bewegen.
Op de bal van je voet bevinden zich je hart en longen. Onderaan je voet tref je het spijsverteringsstelsel aan. Je hiel vertegenwoordigt je bekken, billen en voortplantingsorganen. De binnenkant van je voet staat voor je wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.
Voetmassage is een prima manier om te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en het algemene gevoel van welzijn bij mensen van alle leeftijden en gezondheidscondities te stimuleren. Zelfs als je gewoon gezond bent, dan nog kan een goede voetmassage bijdragen aan je mentale en emotionele gezondheid.
Blijven je voeten opgezet, dan kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, trage schildklier, nierprobleem of een bloedpropje. Bij blijvend opgezwollen voeten is een bezoek aan de dokter dan ook aan te raden.
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te veroorzaken, maar dat is wel mogelijk. Zo kan vermoeidheid in de voeten en pijn in de knieën en heupen voorkomen in combinatie met een doorgezakte voet.
Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet. Het gewricht wordt dik, rood, warm en pijnlijk. Het gewricht hoog leggen en koelen kan prettig zijn. Wees niet bang om te bewegen.