Niet uitgehard PU-schuim kan worden verwijderd met een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap. Scoor eerst met het mes in het schuim om kleine gaatjes te maken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het schuim op te zuigen. Veeg ten slotte alle resten weg met een vochtige doek.
In het algemeen geldt dat als het PU schuim is uitgehard, dit enkel nog 'mechanisch' verwijderd kan worden. Dat wil zeggen door weg te snijden, afschrapen, afschuren, etc. Poreuze oppervlakken zijn moeilijk tot haast onmogelijk om schoon te maken.
Op de vraag: Hoe krijg ik purschuim van mijn handen? is er dus slechts één antwoord mogelijk: met Big Wipes! Maar let op: wees er op tijd bij. Gebruik Big Wipes binnen zeven minuten na het morsen van de purschuim en je hebt weer schone handen!
PUR die nat wordt door bijvoorbeeld lekkage of een regenbui is geen probleem, mits het water de kans krijgt om je purschuim weer te verlaten (waterbestendig).
Waterdichte purschuimen
Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem. Langdurig contact met water of stilstaand water moet wel worden vermeden. Immers, water dat niet weg kan en dus in het schuim aanwezig blijft, kan zorgen voor verminderde prestaties in de eigenschappen.
Bijvoorbeeld, bij 20 graden Celsius en 50% relatieve vochtigheid zullen de meeste schuimen binnen 24 uur droog zijn. Bij 5 graden Celsius en 80% relatieve luchtvochtigheid kan het tot 72 uur duren voordat het schuim volledig droog is.
Ook belangrijk te weten is wanneer de pur droog is. Dat duurt bij de meeste purschuimen ongeveer 45 minuten waarna deze af te snijden is. De droogtijd is verder afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om te weten dat erna ongeveer 10-15 minuten al een huidlaagje op de pur zit.
Purschuim is in veel gevallen een goede keuze
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Ja, purschuim kan geschilderd worden met de meeste soorten verf.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Uitgehard purschuim
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Schuimkit hecht niet goed op een natte ondergrond. Je kunt het schuim ook vernevelen nadat het is aangebracht om de uitzetting te maximaliseren en het uithardingsproces te versnellen.
PUR heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien relatief eenvoudig aan te brengen. Dit hangt echter wel af van de vorm van PUR die gebruikt wordt. Pur isolatie wordt voornamelijk ingezet bij dakisolatie en vloerisolatie. Het is tegenwoordig een van de beste isolatiematerialen.
Aandachtspunten. Bij verbranding van uitgehard PUR kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Polyurethaanschuim is een sterk en veelzijdig materiaal dat in allerlei toepassingen kan worden gebruikt.
Nadat PU schuim volledig is uitgehard, kun je het eventueel overschilderen. Wil je onregelmatigheden wegwerken, raden we aan om de purschuim lichtjes te schuren. Wat je ook gemakkelijk kunt doen na uitharden is het afsnijden van je schuim met een scherp snijmes, in de gewenste vorm.
Wilt u PUR verwijderen van gelakte ondergronden? Daarvoor ontwikkelde Chemifor speciaal Uitgeharde PU-Verwijderaar – Pasta. Deze pasta is geschikt om uitgehard PU-schuim te verwijderen van gladde of gelakte onderdelen, zoals (gepoedercoate) aluminium en kunststof raamprofielen.
Na uitharding kan men het schuim zagen, boren en schilderen en eventueel voorzien van een pleisterlaag.
In de jaren 60 zijn polyurethaan of PU-afwerkingen ontwikkeld voor de industrie.
Werk jij regelmatig met producten op basis van polyurethaan (PUR)? Dan is het belangrijk om te weten dat je vanaf 24 augustus 2023 gecertificeerd moet zijn om met deze producten te kunnen werken.
PUR H450 HARDSCHUIM is een 2-componenten zeer hard polyurethaan schuim met gesloten cellen. Het schuim heeft een dichtheid van ongeveer 450 Kg/m³. Het is eenvoudig in zijn verwerking vanwege zijn lange reactietijd.