Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
Veilig online shoppen doe je bij webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk. Zij voldoen immers aan strenge eisen op het gebied van wet- en regelgeving, veiligheid en financiële stabiliteit. Daarom kun je er gerust van uitgaan dat webshops met het Thuiswinkel Waarborg veilige winkels zijn die eerlijk handelen.
Altijd slim om mee te beginnen: controleren of de webwinkel waar jij iets online kopen wilt een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken; de meest bekende zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Heeft een webshop een keurmerk, dan vind je het logo terug op de site. Ga niet alleen af op de webwinkel.
Online bestedingen zijn aankopen die worden verricht op het internet, en bestemd zijn voor privé gebruik. De bestelling heeft online plaatsgevonden. Dit kan zowel een webshop betreffen als een fysieke winkel met een website om producten te bestellen en/of te betalen.
Controleer de gegevens van de verkoper
Gegevens die je kunt invullen zijn de naam (URL) van de website, een e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer. Op de website van de politie is ook een (lange) lijst met malafide verkopers en handelaren die je kunt raadplegen als je het niet vertrouwt.
De identiteitsgegevens van de verkoper ontbreken
Op een frauduleuze website kunnen de contactgegevens van de verkoper ontbreken, onvolledig of vervalst zijn. Controleer steeds de reputatie van een website en de identiteit van de verkoper.
ACM ConsuWijzer geeft gratis informatie en advies over uw rechten als consument. Het is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) . De ACM let namens de overheid op of bedrijven zich aan de regels houden.
Een traditionele manier om met een leverancier in contact te komen is via beurzen. Bijna elke productgroep kent wel een beurs waarop leveranciers hun nieuwste artikelen tonen. Op die beurzen komen meestal ook veel nieuwe of buitenlandse leveranciers die nog niet vaak benaderd worden via zoekmachines of telefoon.
Heb je een BTW nummer nodig? We spreken niet meer over een BTW nummer, maar wel over een Ondernemingsnummer. Iedereen die een zaak start (voor de webshop) heeft een ondernemingsnummer nodig. Ook moet iedereen zijn ondernemingsnummer laten activeren bij de BTW.
KVK legt van iedere onderneming en andere rechtspersonen vast wat de handelsnaam is, op welke adres hij gevestigd is en wie bijvoorbeeld tekenbevoegd en aansprakelijk is. Je kunt deze bedrijfsgegevens 24/7 opvragen. Weet met wie je zakendoet en voorkom dat je wordt opgelicht.
Als je de gebruikte bronnen beoordeelt op betrouwbaarheid, kijk je allereerst naar de bronnen die de auteur geraadpleegd heeft. Vervolgens kijk je op wie of wat de auteur zijn uitspraak gebaseerd heeft. Gebruikt de auteur bijvoorbeeld een onderzoek van een of andere professor? Dan is de tekst (redelijk) betrouwbaar.
Het meest betrouwbaar is wanneer je voor het schrijven van review een account moet hebben of aanmaken. Ook wanneer je een link gemaild krijgt waarop je moet klikken om de review te plaatsen. Ook controle of je het product echt hebt gekocht of bij het restaurant hebt gegeten maakt reviews betrouwbaarder.
Doe aangifte bij de politie
Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kunt u ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.
Is Illuxe.be betrouwbaar? De webshop Illuxe.be lijkt bekend bij de Politie, dit betekent dat er meldingen zijn gedaan over deze webshop. We raden daarom aan om goed onderzoek te doen voor je koopt bij Illuxe.be.
De webshop mezaldi.com scoort een mooie 9 op een schaal van 10. Dat is een prima score, maar deze score is een hulpmiddel om de betrouwbaarheid van een webshop te bepalen. Controleer ook altijd de reviews en de keurmerk informatie die je o.a. ook via WebshopChecker kunt lezen.
U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren. Als de verkoper de woning toch niet aan u kan of wil leveren, kunt u op grond van het koopcontract meestal een boete vorderen van 10% van de koopsom.
1 - Als consument kun je gebruik maken van het herroepingsrecht. Hiermee kun je als je online winkelt binnen 14 dagen je koop ongedaan maken. Dit doe je schriftelijk door een brief of een mail te sturen ter attentie van het bedrijf waarbij je je beroept op je herroepingsrecht.
Heb je geen levertijd afgesproken, dan geldt een wettelijke levertermijn van 30 dagen. Blijft levering uit, dan geldt dat je de verkoper extra levertijd moet geven, bijvoorbeeld 2 weken. Wordt het product dan nog niet geleverd, dan mag je de koop ongedaan maken en heb je recht op teruggave van je (aan)betaling.
Volgens de wet heeft u als consument recht op 14 dagen bedenktijd, nadat u een product via internet of telefoon heeft gekocht. Laat u binnen 14 dagen na levering van uw aankoop aan de webwinkel weten dat u het product terug wilt sturen, dan moet de webwinkel u het aankoopbedrag terugstorten.