Net als keukenzout kan Himalayazout gebruikt worden tijdens het koken, echter is het wel verstandig om het zout pas na de bereiding aan het gerecht toe te voegen omdat pure zoutsoorten tijdens het koken snel oplossen vanwege de waterhoudende zoutkristallen.
Wordt toegepast bij keelklachten, bloedend tandvlees, slechte adem, beslagen tong, cariës en tandsteen. Verder kan het zout gebruikt worden om te stomen bij hoesten, keelpijn, keelontsteking en verkoudheid.
Himalaya zout bevat sporen van ijzeroxide wat het de roze kleur geeft. Daarnaast bevat het andere mineralen, deze zijn kalium, calcium, magnesium en ijzer. Het bevat minder natrium dan gewoon tafelzout. Himalaya zout heeft een andere smaak dan gewoon tafelzout.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Veel mensen kiezen daarom voor gebruik van zeezout, oftewel zout zonder toegevoegd jodium. Ze veronderstellen dat ze voldoende jodium binnenkrijgen, aangezien zuivel, eieren, graan, fruit, groenten en vis jodium bevatten. Bovendien krijgen we jodium binnen omdat veel voedselfabrikanten zout met jodium gebruiken.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan." Het vierde soort is zeezout. "Dat wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen. Het lijkt op tafelzout, maar is grover qua structuur", aldus de chefkok.
De zoutoplossing kan zowel gedronken worden als gebruikt worden voor het stomen van het gezicht. Een sole kunt u maken door een pot of glas te vullen met 1/3 Himalayazout en dit aan te vullen met 2/3 water. Na flink schudden blijft een deel onopgelost op de bodem liggen.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod is het relatief simpel om over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram heen te komen.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Himalayazout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Nadat Himalayaozout is gewonnen ondergaat het verder geen bewerkingen meer. Hierdoor is het een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout.
Keltisch zeezout is de winnaar!
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Sole maak je door een oplossing te maken van 2/3 water en 1/3 Himalayazout of Keltisch Zeezout. In één liter water op kamertemperatuur is maximaal 360 gram zout op te lossen. Het advies is om dagelijks 2 theelepels Sole (in een glas water) te drinken. Een theelepel water is 5 ml.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Zout zonder toegevoegd jodium.
Dit bestaat ook grotendeels uit natriumchloride, maar hier is geen jodium aan toegevoegd. Zeezout, Keltisch zeezout (fleur de sel), Himalayazout en Koosjerzout vallen hieronder.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Te veel natrium binnenkrijgen is ongezond.
Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Probeer daarom zo min mogelijk zout te eten.
Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Fleur de sel komt vooral uit Frankrijk, maar ook uit Madagaskar.
Himalayazout komt uit de Khewra-zoutmijn in Punjab, Noordoost-Pakistan. De mijn ligt aan de voet van het Himalayagebergte op 288 meter hoogte. De zoutlaag in de mijn is 500 miljoen jaar oud en omhooggestuwd door botsende aardplaten. Het Himalayagebergte zelf ontstond 'pas' 50 miljoen jaar geleden.