Hier is de munteenheid niet de euro, maar de Gibraltarese pond. Houd hier dus rekening mee als je tijdens jouw vakantie in Spanje een uitstapje maakt naar Gibraltar. Je kunt hier betalen met jouw eigen pinpas of creditcard, maar daarbij moet je wel rekening houden met de wisselkoers tussen pond en euro.
De euro wordt vaak geaccepteerd maar veelal tegen een ongunstige koers.
De officiële valuta van het Britse overzeese gebied Gibraltar is het Gibraltarese pond (GIP), dat is gekoppeld aan het pond sterling (GBP). Het pond sterling wordt overal geaccepteerd; euro's worden alleen op sommige plaatsen geaccepteerd. Britse betaalpassen zijn populair, evenals grote internationale creditcards.
In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond. Houd hier rekening mee als je moet betalen in Engeland: alle prijzen die je ziet zijn in ponden, en er is een wisselkoers.
Om Gibraltar binnen te komen heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Voor de invoer van sigaretten, dranken, parfums en andere artikelen gelden de EU-regels.
Als u naar Gibraltar reist, is een ID-kaart voldoende. De ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Gibraltar.
De mogelijkheden om naar Gibraltar te reizen of om jezelf voort te bewegen in dit Brits overzees gebied lopen niet over. Zo zijn er eigenlijk maar twee manier om naar Gibraltar te reizen, dat is met het vliegtuig en dan nog alleen maar vanuit het Verenigd Koninkrijk en met de auto.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Je kunt overal in Groot-Brittannië en Noord-Ierland geld opnemen bij geldautomaten, ook wel 'cash points' genoemd. Bijna elke bank heeft een geldautomaat, terwijl er nog veel meer te vinden zijn in supermarkten, tankstations, treinstations en winkelstraten.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Tijdens je rondreis door Zuid Spanje is het misschien een leuk idee om te eindigen in het prachtige Gibraltar. Er is genoeg te doen en te beleven, dus zeker de moeite waard om er een nachtje te verblijven. En laat Gibraltar nou een paar mooie hotels hebben waar je kunt overnachten!
Gibraltar, in het uiterste zuiden van Spanje, werd in 1704 veroverd door een Brits-Nederlandse legermacht. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd afgesproken dat Gibraltar voor eeuwig Brits grondgebied is. Spanje heeft herhaaldelijk aanspraak gemaakt op het stukje grond van amper vijf vierkante kilometer.
Ponden wisselen en pinnen
Vreemde valuta kunnen gemakkelijk worden ingewisseld bij banken, postkantoren, sommige hotels en Bureau de Change kiosken, die zijn te vinden op de internationale luchthavens en in de meeste stadscentra.
Officieel is Gibraltar een Brits overzees gebied. Dit houdt in dat Gibraltar wel valt onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar er geen deel van uitmaakt. De Britse soevereiniteit wordt niet erkend door Spanje, dat Gibraltar als Spaans grondgebied beschouwt.
In Engeland wordt het betalen met je betaalpas of creditcard als heel normaal gezien. Het betalen met contant geld wordt echter ook nog steeds gedaan. Indien je gebruik maakt van contante betalingen is het wel aan te raden om op te letten met het aantal transacties met je eigen bank.
Buitenlands geld bestel je online bij GWK Travelex. Je haalt de bestelling af bij een GWK Travelex vestiging bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen op de grotere NS-stations en op luchthavens.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro's.
U kunt het beste ponden kopen bij Geldwisselkantoor. Uw Engelse ponden worden altijd gewisseld tegen de actuele wisselkoers. U kunt zowel biljetten als munten wisselen bij een kantoor in uw buurt. Naast ponden kunt u ook andere buitenlandse valuta wisselen.
Wereldwijd betalen
Zet het betaalprofiel van uw betaalpas op 'Wereld'. Gewoon via de ABN AMRO app of Internet Bankieren. Na het aanpassen kunt u direct wereldwijd pinnen en betalen met uw betaalpas.
Of dit nu in vreemde valuta of in euro is, je betaalt gemakkelijk en snel bij elke betaalautomaat in de winkel. Je betaalt geen extra kosten als je betaalt met je betaalpas in euro's in het buitenland. Betaal je met je betaalpas in vreemde valuta?Dan rekenen we per betaling een koersopslag van 1,4%.
Met een dubbele doorgetrokken lijn dwars over de weg en/of het achthoekige stopbord wordt aangegeven dat je moet stoppen en voorrang moet verlenen aan bestuurders op de weg die je kruist. In de verkeersregels is niet precies vastgelegd wanneer je voorrang hebt als dat niet met verkeerstekens wordt aangegeven.
Het gebied wordt zo lid van de Schengenzone zonder grenscontroles. Daarmee wordt vermeden dat de grens tussen Spanje en Gibraltar vanaf 1 januari, na het verstrijken van de overgangsperiode na de brexit, een EU-buitengrens wordt.
Ook kan je Gibraltar goed met de auto bereiken, je kunt dan bijvoorbeeld parkeren in Linea de la Conception en vanaf daar lopend door de douane. Hou daarbij welk rekening de wachtrijen langer kunnen uitpakken, maar als je hier al aan gedacht hebt dan valt het vast alleen maar mee.